Het wonder in Osetno

Dit is het verhaal van Jacques Overwijk, die besloot om met zijn Poolse vrouw Uszi in in Polen te gaan wonen. Ze wonen nu dus in Wrocław, maar ‘s zomers verhuizen ze naar het Osetno-meer (in Ermland-Mazurië, noord-oost Polen) waar zij een kleine, rustige, camping hebben en er genieten van de vrijheid en ruimte.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAJacques:
Toen ik mijn huidige vrouw (een Poolse) leerde kennen in Nederland vertelde ze me dat ze een stuk grond bezat (al 9 jaar) in het kleine plaatsje Osetno in Mazurië van bijna 2 hectare met veel bos erbij. Toen wij voor de eerste keer samen naar polen gingen, zijn we er eens wezen kijken, het was een grote wildernis in mijn ogen, dus mijn eerste gedachten was: verkopen die zooi.

Osetno mDe tweede keer dat we in Polen waren bezochten we die plek opnieuw en die keer heb ik me bedacht. We reisden met een camper gehuurd in Nederland en zijn we zijn er een paar uur gestopt. Toen besefte ik dat het gebied heel mooi en rustig is, men hoorde er alleen de vogels. Dat was een geweldige ervaring!

De derde keer waren we er – in onze eigen grote toercaravan – midden in de winter. Dit keer kwamen we tot de conclusie dat dit een heel bijzondere plek is die een fijne rust biedt aan geest en ziel. We zagen slechts 3 of 4 auto’s per dag langs komen (op een afstand van 200 meter). Toen ontstond de gedachte er een vakantiechalet te bouwen.

SAMSUNG DIGITAL CAMERADe toercaravan hebben dus geruild voor een chalet en we zijn er aan het werk gegaan met de hulp van een plaatselijk boer met zijn oude ursus (een bekend Pools merk) tractor hebben we het gras van 2 meter hoog gemaaid, een schuur gebouwd, water en ook elektriciteit laten aanleggen. Dat was een heel karwei maar het werd er wel steeds aantrekkelijker door!

Het eerste wat we daarna bouwden was een kapelletje voor Maria, dezelfde Maria die mijn vrouw al zo’n 30 jaar bij zich heeft en waar ze zeer aan gehecht is. Ikzelf moest er wel aan wennen omdat we dat in Holland niet niet zo kennen. Nu moet ik wel geloven dat er een bepaalde kracht van uitgaat. We zeiden in die tijd al tegen elkaar wat zou het leuk zijn als hier mensen zouden komen logeren met tentjes of caravan”. Dat zou gezellig zijn en het zou heel fijn zijn deze plek met anderen te delen. 

SAMSUNG DIGITAL CAMERAHet wonder vond plaats! Het kapelletje voor Maria was net één uur klaar en Maria stond op haar plaatsje. We zaten samen buiten koffie te drinken en er kwam een echtpaar naar ons toe lopen en vroeg of zij niet een weekendje met hun tent mochten komen logeren. Dat was wel heel toevallig hè? Dus zeiden we: natuurlijk jullie zijn van harte welkom maar er is niets te doen voor kinderen. Dat bleek nu juist de bedoeling van deze mensen. De kinderen moesten eens wat anders leren, dus niet t.v.-kijken of computerspelletjes doen maar leren van de natuur” en dat is nu precies wat wij ook vonden.

Dus kwamen die mensen en brachten nog drie stellen met tenten mee. Was super leuk maar toen moesten we wel snel verder bouwen, een schuur met toilet en kookgelegen-heid en ook een plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten als het weer slecht is.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAVoor ons is een droom uitgekomen. Ook zijn er al een paar Nederlandse campers geweest, helemaal geweldig. dit is precies wat wij graag wilden en hopen dat het zo blijft en dat er meer mensen bij ons komen logeren met hun tent of camper.

Nogmaals Polen is geweldig mooi met ongelooflijk veel natuur en voor Nederlandse begrippen tamelijk  goedkoop. Ook de architectuur is hier geweldig men kijkt de ogen uit bij zoveel schitterende gebouwen, mooie dorpjes en leuke, vriendelijke mensen. Kortom Polen is het vakantieland bij uitstek

Vriendelijke groet van: Uzi en Jacques Overwijk.

Addres:
Camping Osetno, commune Biskupiec, 
13-334 Osetno 16, Polen (Mazurië),
E-mail: jacques1650@gmail.com,
Webplek: Camping Osetno,
Tel.: 0048 728 259 309.

 Route planning (kaart) naar de camping.
(Voor handleiding zie het: Gebruik van Google maps)

Opmerking:
Voor mensen die (financieel gezien) eigenlijk niet op vakantie kunnen is er alles gratis, dus ook stroom en water!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Renata en Han op de camping in Osetno, augustus 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

7 reacties op “Het wonder in Osetno

 1. Hallo
  Ik ben van plan om op de motor door polen heen te rijden
  Weet U of het mogelijk is om naakt te recreeren op Uw camping
  Bij voorbaat dank
  Peter van dam

 2. het lijkt me heerlijk om eens van jullie rust te mogen genieten.
  vanaf welke maand is de temperatuur lekker voor kamperen? en vanaf wanneer zijn jullie in 2015 open?

  tot dan zullen we maar zeggen.

  Jos

 3. hallo,,

  ben van plan in de loop van augustus mits het weer goed is bij jullie te kamperen. Mijn vraag is wat de mogelijkheden zijn om te vissen, had ergens al gelezen dat je geen vergunning hebt. Wat voor vissoorten kunnen worden gevangen.
  Groetjes Anton

  • Hello Anton, I sent your question to Jacques. If he can’t help, I will try to get necessary information for you. So far I know that foreigners have to get a special license and the payment is about 10 euro per day.
   Renata

 4. Hoi anton, precies weet ik niet maar wat ik uit de vertaling kan halen vangt men hier wel geul, karper en een soort snoek, deze worden hier gewoon opgegeten en ik heb ze gezien het zijn grote vissen, zal nog nagaan wat voor vis het precies is, wat betreft de vergunning, onze buurvrouw heeft een groot prive meer waar geen vergunning nodig is en zij rekent 1 euro per persoon per dag en dit meer zit werkelijk vol vis

 5. hallo Jacques,

  ik werk tijdelijk met een andermans computer, mijn vraag is hebben jullie wat te huur, b.v een caravan of een kamer? Zoals ik jullie al eerder heb laten weten ben ik van plan de 2e week van augustus zo rond 13 augustus bij jullie aan te komen. Heb net 14 dagen gekampeerd in Nederland, regen, regen en harde wind. Maar heb wel kleren weten te scoren, waarvan ook nieuwe waar de prijskaartjes nog aan zitten. Plus een partij spaarlampen met zowel grote als kleine fittingen. groetjes, Anton.

 6. Hoi anton, het enige wat wij te huur hebben is een tourcaravan en die is (als de mensen komen) de 2e en 3e week van augustus verhuurt, en verder hebben we niets om te verhuren, mocht het slecht weer worden kan je natuurlijk altijd een matras in onze bar leggen die hebben we wel, groetjes jacques

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *