Mpowerhouse Sławnikowice

In een klein dorpje Sławnikowice, in de buurt van Zgorzelec (op de grens met Duitsland), staat een prachtig klassiek herenhuis uit de vroege 19de eeuw. In 2013 kwam het in de handen van een Pools-Nederlands echtpaar: mevrouw Małgorzata „Maugosia” Sycz (een schilderes) en de heer Jan-Kees Berendsen (de eigenaar van Siber & Masen Management Consultancy).

Na jaren in Nederland te hebben gewoond hebben ze zich nu hier gevestigd opdat mevrouw Sycz er haar artistieke inzichten kan verwerkelijken en heer Berendsen zijn professionele projecten kan realiseren. Het zwaar verwaarloosde gebouw vereiste een enorme inzet en hoeveelheid werk, maar door de verfijnde smaak van Maugosia zijn de schitterend gerenoveerde interieurs nu  zeer verzorgt en smaakvol.
Ook heeft het paleis een wat betoverende sfeer zoals we tijdens ons korte bezoek in augustus 2014 ervoeren. Ook de de gastvrijheid van de nieuwe eigenaren was goed voelbaar. Het paleis heeft heel veel geluk gehad door hen gevonden te worden en het echtpaar is er gelukkig!

HET VERHAAL VAN MAUGOSIA EN JAN-KEES

Al een paar jaar waren zij op zoek naar een huis in het buitenland van waaruit zij samen zouden kunnen werken. Maugosia is kunstenares en wilde graag een atelier aan huis waar zij workshops kon gaan geven en Jan-Kees zocht ruimte van waaruit hij zijn coaching-praktijk verder kon ontwikkelen. Liefst met een overnachtingsmogelijkheid voor de deelnemers aan de schilderworkshops en voor de cliënten van Jan-Kees.

foto_3_(13) m

Jan-Kees vertelt:
Tja wat doe je dan, ik ben natuurlijk op internet gaan zoeken. Er zijn websites waar huizen in heel Europa worden aangeboden. Op een van die websites klikte ik op het huizen aanbod in Polen. (Maugosia is in Polen geboren.) Daar zag ik een fotootje van een prachtig paleis dat te koop werd aangeboden. Nadat ik de beschrijving had gelezen was ik verkocht. Maar ja Polen, ik spreek de taal niet en kende het gebied niet. Enfin na er een paar weken over nagedacht te hebben heb ik de advertentie van het huis ook aan Maugosia laten zien en ook zij werd ook enthousiast. We hebben daarop contact gezocht met de toenmalige eigenaar en een korte vakantie in Neder-Silezië geregeld, waarin we ook dat huis konden bezichtigen.

Entree_MPowerhouse_juli_14_29 m

Aangekomen in Slawnikowice werden we verrast door de ruimte en de sfeer die in het Paleis hing. Daarbij was de bouwkundige staat redelijk goed. Er moest natuurlijk wel heel OLYMPUS DIGITAL CAMERAveel gedaan worden. Het Paleis was ruim 2 jaar nauwelijks bewoond geweest. In elke ruimte moesten de handen behoorlijk de handen uit de mouwen worden gestoken. De verwarming had te weinig capaciteit en alleen in de keuken was er een tegelkachel waar warm water op gekookt kon worden. Boven waren een paar slaapkamers ingericht die maar gedeeltelijk waren afgewerkt en ook aan het dak en de dakgoten moest hoognodig wat gedaan worden.

Het Palac is een nationaal monument oorspronkelijk gebouwd in 1571 maar in 1806 door een brand vrijwel compleet verwoest. De toenmalige eigenaar heeft op het originele souterrain het Paleis in een classicistische stijl naar tekeningen van Langhans laten opbouwen. Langhans was onder andere de architect van de Brandenburger Tor”. Deze Sławnikowice histherbouw duurde ongeveer van 1806 tot 1809. De meest beroemde bewoner van het Poolse paleis was Ehrenfried Walter von Tschirnhaus, de uitvinder van het procedé om het Europese porselein (het bekende Meissener porselein) te produceren. Hij is hier geboren. Daarna hebben er hier verschillende bekende Duitse adellijke families gewoond. Tijdens de tweede wereldoorlog zijn alle Duitsers uit Neder-Silezië verdreven of ten einde raad gevlucht. Na de oorlog is bepaald dat de rivieren Oder en Neisse de grens tussen Duitsland en Polen werden. Het Paleis is toen in 1945 genaast door de Poolse overheid en is er een lagere school in gevestigd, die in 2002 gesloten werd. In 2005 werd het Paleis gekocht door een Belgische kunstenaar.
Afbeelding: Sławnikowice 1857-1883, lithografie Alexandrer Duncker.

Sinds september 2013 wonen wij grotendeels in het Paleis. Inmiddels hebben we nu vrijwel alle ruimtes degelijk gerenoveerd, er is een nieuwe verwarming geïnstalleerd…

IMG_2966

34 radiatoren werden vervangen en er is voor de warmwatervoorziening meer dan 300 meter leidingen gelegd.

IMG_2946 m

IMG_3565 m

Er is gestuct en geschilderd, nieuwe badkamers gemaakt, verlichting geplaatst, nieuwe deuren gehangen teveel om allemaal op te noemen.

slawnikowice_(59) m

 Keuken met pijp…

Keuken_juli_14_12 m

Juli 2014, keuken zonder pijp

Maar inmiddels beschikken we over vier, vinden wij en gelukkig ook onze gasten, ruime en comfortabele gastenkamers met elk een eigen badkamer.

IMG_4358 m

Jan-Kees:
Slawnikowice is een klein dorp met lintbebouwing en heeft ongeveer 300 inwoners. Ik ben in Nederland in een klein stadje opgegroeid dus was het voor mij niet echt wennen om in een landelijke omgeving te wonen. De mensen hier zijn bijzonder vriendelijk en ze zijn blij dat het Paleis nu weer bewoond wordt. Doordat het Paleis een Nationaal monument is, komen er veel mensen langs om te kijken en er foto’s van te maken.
Maugosia maakt dan vaak een praatje, er is altijd wel wat te beleven. Op nieuwjaarsdag bijvoorbeeld, stonden er ineens twee jongens voor de poort die graan strooiden en een Pools liedje zongen. We hadden geen idee waar het over ging, later bleek dat het een heel oud (oorspronkelijk Oekraïens*) volksgebruik was om het huis en zijn bewoners voorspoed toe te wensen.
Ook krijgen we af en toe pelgrims op bezoek die vanuit Krakow de weg naar Santiago de Compostella lopen (meer dan 4.000 km!). Inmiddels hebben we hier al aardig wat vrienden gemaakt. Nederlands-Poolse stellen en Polen die na jaren in Australië weer terug keren. Het is natuurlijk wel makkelijk dat Maugosia Pools spreekt. Het zal nog wel even duren voor ik dat ook spreek, het schijnt een van de moeilijkste talen ter wereld te zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De gezellige ovale kamer met de oorspronkelijke kachel

Het paleis is een ideale uitvalsbasis om het prachtige Neder-Silezië, het Poolse Dolny Slask te ontdekken. Je kunt hier vrijwel alles beleven, mooie steden bezoeken, de ruige natuur in op je mountainbike of te voet, kanoën, bergbeklimmen, ‘s winters skiën of langlaufen en ’s zomers op een strandje aan een van de vele meertjes zonnen. Ook zijn er gezellige terrasjes en restaurants waar je heerlijk kunt eten en nog niet echt ontdekt door het massatoerisme.

Kortom, op slechts 700 km van de Nederlandse grens vindt je een van de mooiste vakantie gebieden van Europa. Het is hier echt fantastisch.
De rit naar dit Herenhuis in Polen valt best mee!

Webplek van: Mpowerhouse Sławnikowice.
Route planning 
(kaart) naar het Herenhuis in Polen.
(Voor de handleiding zie het: Gebruik van Google maps
)

februari 2015

mpower

Jan-Kees and Maugosia met Renata, augustus 2014

Afbeelding:
Maugosia Sycz en Jan-Kees Berendsen,  www.dolny-slask.org.pl, Renata Głuszek.

  • Na de tweede wereldoorlog werden de Duitsers die in Neder-Silersië woonden vervangen door Polen uit de gebieden van het voor-oorlogse Polen die door Rus-land ingelijfd werden. Dit met inbegrip van het huidige Ukraïne.

Één reactie op “Mpowerhouse Sławnikowice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.