Hoe zit het met Polen?

Net als veel van mijn landgenoten maak ik mij grote zorgen over de richting waarin Polen momenteel gaat. De beelden van marcherende nationalisten die hun haat uit jubelen tegen gekleurde mensen, tegen joden, tegen moslims, tegen vluchtelingen en tegen Polen die tegen het fascisme zijn, beangstigen mij. Is dit het ware gezicht van het “ware” Poolse patriottisme? Zou zo de Poolse onafhankelijksdag er altijd uit moeten zien? Het nationale feest dat de gezamenlijke inspanningen (van socialisten, van natio-naal democraten, van boeren en van communisten) om de Poolse onafhankelijkheid (in 1918) te herwinnen van die verschillende politieke fracties herdenkt?

De Onafhankelijks Mars en het antifascistisch protest van Obywatele RP
(Citizens RP), in Warschau op 11 november 2017

De tienduizenden deelnemers aan de “Onafhankelijkheids Marsen op 11 november zijn slechts een fractie van de hele bevolking van Polen, die 38 miljoen burgers telt. Helaas groeit hun aantal van jaar tot jaar en dit proces kan niet worden teruggedraaid. Alle monsters die onze samenleving markeerden in de tijd vóór de Tweede Wereldoorlog (lees: Tweede Republiek) kwamen als beste uit de bus. Bijzonder zorgwekkend is, dat in de huidige politieke situatie, extreem nationalisme, antisemitisme, islamofobie en racisme, gesteund worden door de autoriteiten. De politie, die verondersteld wordt onze veiligheid te waarborgen, reageert niet op slogans die de Poolse wet en de grondwet overtreden, maar wel op de dappere jonge mensen die de moed hebben om duidelijk: STOP FASCISME te zeggen en hen door arrestaties te intimideren.

Graag had ik gezien dat Polen voor Nederlanders de minst gepolitiseerde website zou zijn, maar ik kan niet onverschillig blijven over way er nu in dit land gebeurd. Ik schrijf nu “dit” omdat ik niet weet of ik nog steeds het recht heb “mijn” te schrijven. Of ik dat wil zal blijken uit de keuzen die mijn landgenoten zullen gaan maken. Ik ben er diep van overtuigd dat de zwijgende meerderheid de idee dat Polen ultranationalistisch en bruin is, spoedig zal verwerpen. Maar ik heb er nog geen vertrouwen in.

Spoedig meer hierover.

Renata Głuszek

November 14, 2017

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *