Nationalistisch Polen

Net als veel van mijn landgenoten maak ik mij grote zorgen over de richting waarin Polen zich nu ontwikkelt. De beelden van marcherende nationalisten die hun haat uit jubelen tegen gekleurde mensen, tegen joden, tegen moslims, tegen vluchtelingen en tegen de Polen die tegen het fascisme zijn, beangstigen mij. Is dit het ware gezicht van het „ware” Poolse patriottisme? Zou de Poolse onafhankelijksdag er nu zo uit moeten zien? Het nationale feest dat de grote gezamenlijke inspanningen van 1918 herdenkt: (van socialisten, van nationaal democraten, van boeren en van communisten) om de Poolse onafhankelijkheid te herwinnen?

De Onafhankelijks Marsen en het antifascistisch protest van de Obywatele RP
(Volks Republiek Polen), in Warschau op 11 november 2017

De tienduizenden deelnemers aan de „Onafhankelijkheids Marsen” op 11 november zijn slechts een fractie van de hele bevolking van Polen, die 38 miljoen burgers telt. Helaas groeit hun aantal van jaar tot jaar en dit proces kan niet meer worden teruggedraaid. Alle monsters die onze samenleving kenmerkten vóór de Tweede Wereldoorlog (lees: Tweede Republiek) kwamen als besten uit de bus. Bijzonder zorgwekkend is, dat in de huidige politieke situatie, het extreme nationalisme, antisemitisme, islamofobie en zelfs racisme, gesteund worden door de autoriteiten. De politie, die verondersteld wordt onze veiligheid te waarborgen, reageert niet op de slogans die de Poolse wet en de grondwet overtreden, maar wel op de dappere jonge mensen die de moed hebben om duidelijk: „STOP FASCISME” te zeggen en hen door arrestaties te intimideren.

Graag had ik gezien dat Polen voor Nederlanders de minst gepolitiseerde website zou zijn, maar ik kan niet onverschillig blijven over wat er nu in dit land gebeurd. Ik schrijf nu „dit” omdat ik niet weet of ik nog steeds het recht heb „mijn” te schrijven. Of ik dat wil zal blijken uit de keuzen die mijn landgenoten nu zullen gaan maken. Ik ben er diep van overtuigd dat de zwijgende meerderheid de idee dat Polen ultranationalistisch en bruin is, spoedig zal verwerpen. Maar ik heb er nog geen vertrouwen in.

Spoedig meer hierover.

Renata Głuszek

(14 November 2017)

 

2 reacties op “Nationalistisch Polen

  1. Wij gaan een aantal maal per jaar naar Polen.
    Sommige demonstraties beangstigen mij.
    Ik weet al jaren dat zeer veel Polen racistisch zijn aangelegd en ik betwijfel of dat ooit zal veranderen.
    Ik begin steeds meer te twijfelen of ik daar nog wel naar toe wil gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.