Poolse heren

De Poolse man is zeker een uniek verschijnsel in Europa. Door de eeuwen heen werd hij niet alleen gekenmerkt door zijn ongebruikelijke verschijning, maar ook door een buitengewoon galant gedrag jegens vrouwen.

Hij liet de dame voorgaan door de deur gaan en kuste haar hand … Het kussen van de hand van een dame was in Europa (buiten het officiële ceremonieel) zeer ongebruike-lijk. Dit specifiek Poolse gedrag ontstond in de cultuur van de adel van de 16de  tot in de 17de eeuw, aangeduid als Sarmataans (de adel dacht dat ze afstamden van de mythische Sarmaten). Niet alleen de dapperheid van de man was ongebruikelijk, ook hun hoog geschoren hoofden met plukjes haar en hun kleding (die verwezen naar de Turkse kledij, de kontusz, żupan) waren dat.

Fotos uit de film „Met vuur en zwaard”

Zeker de Pool van die tijd bracht wat exotisme en mannelijkheid in het Europa van de kant-en-klare franjes. Ook veel later, zelfs in de jaren ’80, was de snor van de stakende scheepsbouwers nog merkwaardig.

Lech Wałęsa en de werknemers van de Gdańsk-scheepswerf
afb. Nationaal Archief Den Haag

Deze manieren van „galant” gedrag werden gecultiveerd door de vooroorlogse Uhlans, met generaal Boleslaw Wieniawa-Długoszowski als eerste. Toen hij eens een ongepaste droom had over de een of andere nobele dame, voelde die generaal zich genoodzaakt haar bloemen met verontschuldigingen te sturen!

Dit soort hoffelijk gedrag tegen over van vrouwen, in welke vorm dan ook (het zoenen van de dameshand wordt tegenwoordig nog slechts beoefend door een enkele oudere man), heeft tot op vandaag overleefd. Buitenlandse vrouwen moeten niet verbaasd zijn als de Pool aandringt op het betalen van haar rekening in een café of restaurant. Maar betekent dit dat de hedendaagse Pool de droomprins is als echtgenoot of als geliefde? Veel jonge Poolse vrouwen – die vaak dromen van een buitenlander – denken van niet.

Opvattingen & gedrag

Volgens een online onderzoek, uitgevoerd in 2013 door het Bols Platinum, schatten de Poolse mannen zichzelf zeer hoog in, met de volgende kenmerken:

 • dapperheid – 96%
 • moed – 93%
 • verdediging van de partner in geval van gevaar – 96%
 • klasse-gerelateerd gedrag – 90%
 • respect en vriendelijkheid tegenover vrouwen – 86%

 

Onderzoeken over huiselijk geweld zetten de mannelijke Polen echter in een iets ander daglicht. Volgens een onderzoek, uitgevoerd door de Feminoteka Foundation in 2012, ervoeren ongeveer 800.000 vrouwen per jaar geweld en zo’n 150 stierven er als gevolg van huiselijke ruzies. Dit onderzoek omvat geen niet-openbaar gemaakte gevallen. (Ook verliefdheid op kinderen komt niet zelden voor). Het slaan van vrouwen was een vast ritueel bij de boeren, dat door de vrouwen met nederigheid werd aanvaard (hij slaat me om de liefde die hij heeft te tonen!). Op de vraag of mannen reageren in geval van agressie door hun collega’s aan hun vrouw, reageerde de presidente van Feminoteka, Joanna Piotrowska: – Ze zijn te bang om te reageren. Ze willen niet als slappelingen worden gezien of te horen dat ze zich met hun eigen zaken zouden moeten bemoeien. De angst om hun macho-aanzien te verliezen speelt ook een grote rol.

Dit soort behandeling van vrouwen door mannen duurt al enkele eeuwen. In het verle-den werd de vrouw wel op haar hand gekust, maar tegelijkertijd werd ze ook paterna-listisch en met minachting behandeld. Een gedicht van Adam Mickiewicz, een eminente Poolse dichter uit de 19de eeuw, begint met woorden: „Oh vrouw, ijdelheidspluis, veran-derlijk schepsel”. De echo’s van dit gedrag overleefden in de vorm van de minachtende opmerkingen over de vrouwelijke bestuurders (een heks achter het stuur); de opvatting dat een prostituee niet kan worden verkracht en een grote terughoudend tegenover de feministen. In dit opzicht worden Poolse mannen gekenmerkt door een uitzonderlijk conservatisme en een zeer sterk verzet tegen de veranderingen die gericht zijn op het gelijktrekken van de wettelijke en sociale positie van mannen en vrouwen. Het uitroeien van het genderisme wordt door veel mannen gezien als een bedenksel van „gekke wijven”.

Afb. Renata Głuszek

Helaas betreft dit ook de jongere mannen. Vrouwen, 25 tot 33 jaar, geïnterviewd door Katarzyna Wojnicka en Ewelina Ciaputa voor hun latere boek „Carrousel met mannen”, hebben heel vaak verklaard dat Poolse mannen niet functioneren in een gelijkheids-relatie waarin de rollen van beide partners niet door hun geslacht bepaald worden. „Ze houden zich aan de oude patriarchale principes en zijn dus een explosieve mix van een persoonlijkheid vol complexen die tegelijkertijd een hoge dunk van zichzelf heeft”. (deze citaten komen van: polki.pl).

Volgens de schilderes Hanna Bakuła zijn in Polen, als nergens anders, mannen volle-dig ondergeschikt aan de vrouwen, Als mannen (in de waan een echte macho te zijn) ze dus extreem gefrustreerd en saai geworden. Het andere is dat ze geen specifieke ambities hebben, geen persoonlijke ontwikkeling nastreven en hun vrije tijd doorbren-gen in een fauteuil voor de tv, meestal bier drinkend. Een voorbeeld van zo’n persoon is Ferdynand Kiepski, de hoofdpersoon in de heel populaire satirische serie „De Kiepski-familie”.

Ferdynand Kiepski

Uiterlijk

Die verwaarlozing is ook van toepassing op het uiterlijk van de gemiddelde Pool. Feiten en statistieken zijn genadeloos voor de Poolse mannen. Velen van hen worden erg dik als ze de dertig zijn gepasseerd en de erop volgende jaren een zogenaamde „bierbuik” krijgen. Volgens de gegevens van het National Instituut voor de Hygiene (geciteerd door Fakt24.pl van 25 maart 2011).

 • 25% van de Polen baadt eenmaal per week
 • 40% van de Polen wast hun handen niet na het verlaten van het toilet
 • aan cosmetica – voornamelijk deodorant – besteedt hij 22 zloty per maand, want de typische Poolse macho denkt hij dat ze gezien kunnen worden als teken van homo-seksualiteit.

Ook de kleding van de Poolse man laat veel te wensen over, wat veel belangrijker lijkt voor buitenlandse dames dan voor de Poolse. Het is moeilijk om de hoge tolerantie voor de volgende kleding-set te begrijpen: pantoffels, slippers of sandalen gedragen met donkere sokken, halflange broeken en een T-shirt (of zelfs een hemd). Toen de auteur van deze tekst zo’n model op haar Facebook bespotte, reageerden de meeste vrouwen nogal verontwaardigd en verdedigden ze de vrijheid van kleding!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fot. Renata Głuszek

Op Tanya Stancheva uit Bulgarije maken de Poolse jongens bepaald geen geweldige indruk. – Ze zijn gewoon niet aantrekkelijk genoeg voor mij, er is geen sprankje mysterie in hen, ze zien er veel te gewoontjes uit, niet erg kleurrijk dus, en zoals men in Bulgarije zegt, vallen ze gewoon niet op. (geciteerd in …)

Qua stijl kan men in principe de 3 meest opvallende Poolse types onderscheiden:

 1. „broek en slippers” – hierboven reeds beschreven
 2. „disco polo” (de naam verwijst naar een populaire muzieksoort, zie Poolse lied-boek) – een pak, kapsel: „korte zijden, lange rug”, donkere glazen, witte sokken en een voorliefde voor ongeordende liedjes. De mentaliteit van dit type wordt het best geparodieerd door het lied van T-Love Polish boyfriend:

Je hebt altijd strings op zondag
Je ziet er altijd zo mooi uit in de kerk
Ik hoop dat het geluk komt
En je foto is op de Playboy-spread
Ik wil geen dochter, ik moet een zoon hebben
Dat is hoe een fatsoenlijk gezin denkt
Als een superpool met superpoolse blondine

Zenon Martyniuk, zanger, Disco Polo King / afb. Fauno

 1. „macho” – goed gespierd, een gedrongen figuur, het hoofd gekapt in de egelstijl, de handen uit de romp stekend en schuifelend van voet naar voet. Dit type is ook een beetje gevaarlijk omdat het geen mannen tolereert die zich niet conventioneel kleden.

Foto’s uit de film „Pools-Russische oorlog”

De bovenstaande typen zijn het meest kenmerkend voor de provincies, de dorpen en de kleine steden. In de grote steden en in politieke, zakelijke en culturele kringen zijn er natuurlijk ook elegante en goedgeklede mannen. De bewustwording onder de Poolse mannelijke bevolking van de noodzaak van een goede uitstraling van Polen groeit naar verluidt…

ARS AMANDI (De kunst van het beminnen)

Misschien is het in de „ars amandi” een beetje beter? Helaas wordt ook in deze kwestie de Poolse man, door zowel Poolse als buitenlandse vrouwen, nogal slecht beoordeeld. De dame bij de deur laten voorgaan, een hand kussen, haar in haar jas helpen – het maakt eerst een goede indruk, vooral in Europa, maar daarna wordt het erger. Het gesprek tijdens een eerste ontmoeting mist vaak de finesse, sprankeling en wat humor. Een heel goede illustratie hiervan geeft de Poolse televisie in het programma de „First date”, waarin de „gemiddelde nationale man” wordt bekeken. Er zijn natuurlijk (soms) bloemen en ook wel een welkomst compliment, maar verder blijken de mannen aan de tafels heel erg saai te zijn en tonen ze meestal zelfs een gebrek aan een goede sociale aanwezigheid.

Claudia Agostinho uit Portugal merkt op dat „de Poolse jongens te serieus zijn, zelden ontspannen zijn en geen gevoel voor humor hebben, dat ze alleen als ze drinken, wat meer ontspannen en natuurlijker worden. Maar er is dan ook de andere kant van die medaille – na de alcohol kunnen ze agressief worden en erg opdringerig (…)”.

Ook de volgende stap in de relatie kan teleurstellingen opleveren. „Waar zijn het vuur en de passie? Waar zijn de verrassingen, de plakbriefjes met goedemorgen op de koel- kast, waar zijn de bloemen en de wandelingen langs zee?” – vraagt Olga Audzeichyk uit Wit-Rusland. Ook Poolse vrouwen klagen over een gebrek aan romantiek bij Poolse jongens.

(Beide citaten komen uit de publicatie:
Kobiety_z_zagranicy_recenzuja_polskich_mezczyzn 

Qua geslacht heeft de Poolse man waarschijnlijk niet al te veel om trots op te zijn.  Volgens een seksuologisch onderzoek door Zbigniew Lew-Starowicz, uitgevoerd onder 130 vrouwen, vonden slechts 17 hun partner perfect in bed. De meesten beoordeelden hun partner op een schaal van 1-5 op een 3+.

Waar zijn de mannen

Dames die een Pool trouwen, moeten zich wel bewust zijn van de doorgaans sterke band met zijn moeder (die Poolse schoonmoeder is meestal niet zo dol op haar schoon-dochter). Wat betreft de mondelinge communicatie wordt de Poolse man, ongeacht de omgeving die hij vertegenwoordigt, gekenmerkt door één gemeenschappelijk ding: de neiging om vulgarismen te misbruiken, terwijl lang geleden een man, die zo iets per ongeluk deed in de aanwezigheid van een vrouw, zich diep verontschuldigde. 

Natuurlijk zijn er veel interessante, intelligente, goedgeklede en welopgevoede mannen in Polen. Het punt is alleen, men weet niet waar. Dit problem is niet nieuw, want reeds in 1975 zong de zangeres Danuta Rinn in haar grote hit Waar zijn die mannen?:

Waar zijn die mannen, de echte,
adelaars, valken, herosy!?
Waar zijn deze mannen hun leeftijd waardig,
waar zijn die mannen!?

Wel, waar zijn ze?

GESELECTEERDE POOLSE TYPES

Een man om van te dromen, Jan Skrzetuski „Te vuur en te zwaard”

Een voorbeeld van die ouderwetse elegantie is de politicus Janusz Korwin-Mikke,
doch helaas, in zijn opvattingen is hij een extreme anti-feminist / afb. Adrain Grycuk

De zanger (en kleurrijke vogel) Michal Szpak (Szpak betekent spreeuw) / afb. Silar

 

Een gepensioneerde / afb. Renata Głuszek

en…

Robert Lewandowski – een wereld” vent / afb. Uwe Bassenhoff

Renata Głuszek

Gepubliceerd: 3 januari 2018

Bronnen:

http://www.newsweek.pl/polska/jak-polacy-uprawiaja-seks,84886,1,1.html);
Fakt24.pl, polki.pl; trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/1,35612,7247089,Kobiety_z_zagranicy_recenzuja_polskich_mezczyzn.html;
wiadomosci.wp.pl/przerazajace-dane-co-roku-ginie-w-polsce-150-kobiet-6036153074054273a

zie ook: De Poolse dames, De Poolse dames 2

2 reacties op “Poolse heren

 1. Sorry hoor maar dit vind ik nergens op slaan!
  Natuurlijk zullen feministen alleen maar negatieve dingen zeggen over mannen… dus ik snap niet waarom jullie bron feministen zijn.
  Ook vrouwenmishandeling is een heel klein probleem, maar hier wordt het opgeblaast naar weet-ik-veel grote formaten.

  • Mr. Maciej, the author of the text is not a feminist, but has lived in Poland for over half a century and has her thoughts and observations. In addition, I quote the results of various studies, as well as I quote men which is the voice of a male self-satisfaction. I know in my family the case when a woman was given a flower at the Woman’s Day, but in the sink there was a plate to wash, because it’s a woman’s thing to do it. And that’s how many young men are being raised even today – genderyism is strong in Poland so it’s better to let foreigner ladies be forewarned. But if you give me a few pro-men arguments in your response, I will gladly accept them.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.