Het „Woodstock” Festival

Het Woodstock Festival is een muziekfestival (het grootste openluchtfestival in Polen), dat wordt georganiseerd door de Stichting het Grote Orkest voor Kerst Liefdadigheid”. Het is een vorm van dankbaarheid getoond aan de vrijwilligers en de organisatoren van de Grote Finale”. (Let wel: e.e.a. wordt niet betaald met geld van die Finale!)

Volgende Woodstock Festival: 3-5 augustus 2017

Lokatie: Kostrzyn aan de Oder

Jerzy Owsiak – De Man van het orkest

De Poolse naam Przystanek Woodstock” verwijst naar twee fenomenen uit de pop-wereld cultuur: Het heel fameuze Woodstock Festival en de populaire tv-serie Northern Exposure” (in het Pools: Przystanek Alaska”). Elk jaar brengt het Woodstock festival enkele tientallen bands uit heel Polen en uit het buitenland. Onder hen waren bands als Guano Apes, Die Toten Hosen, The Kiling Joke, The Stranglers, The Zion Train, The Twinkle Brothers, Zebrahead, H-Blockx, Skindred, Jahcoustix Dog Eat Dog, Airbourne en The Prodigy.

Przystanek Woodstock 2014 / Woodstock Festival 2014

Carantouhil, 2014

Maar de scènes (er zijn er 2: een grote en een kleine) zijn open voor iedereen – een groep geïnteresseerd in een dergelijke kans (bekende groepen maar ook veel nieuwe), kunnen hun demo CD’s opsturen naar Fabryka Zespołów, die de uitvoerenden werft.

Speciale verschijning: president Lech Wałęsa

Een specifiek kenmerk van dit festival is het ontbreken van barrières tussen het podium en het publiek, toch is het één van de veiligste plaatsen in Polen.

pw2014_MarekPrucnal_kzww AX3B0114 m

Dit wordt gewaarborgd door de zogenaamde Vredes Patrouille” (bestaande uit vrijwilligers, hoe anders!) en zowel de Poolse als de Duitse politie.

de Vredes Patrouille” – de paramedici

PW_2014_Mariusz_Czapiewski_Kapielisko_Strzezone_002 m

Eén van de tradities van het festival is een gezamenlijk reusachtige modderbad bij de douches (de zogenaamde paddenstoel).

błoto

Het traditionele modderbad

Tot de gebeurtenissen die geen verband houden met muziek behoren: De Academie van de Mooiste kunsten – ontmoetingen met: journalisten, tv-persoonlijkheden en andere autoriteiten met Poolse of wereldfaam. Het Woodstock Festival werd bezocht door, onder anderen, de toenmalig president Lech Walesa en de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland Joachim Gauck.

Op het podium: de president van Duitsland Joachim Gauck, de president van Polen Bronisław Komorowski en de organisator Jerzy Owsiak

Beeldimpressie: Przystanek Woodstock 2013

Webplek van de organisatie

Webplek van het komende festival

PW_2014_Mariusz_Czapiewski_Przystanek_Krew_007 m

Woodstock Festival Poland

De drijvende kracht achter het hele gebeuren is de onvermoeibare Jurek Owsiak, die niet alleen alles regelt, maar ook de concerten leidt – tot hij zijn stem verliest.

De muziekman

Jerzy Owsiak (geboren op 6 oktober 1953 in Gdańsk) is een Poolse radio- en tv-journalist (als specialiteit: muziek) en een sociale activist. Hij is een van de oprichters en de voorzitter van het Grote Orkest voor Kerst Liefdadigheid, een van de grootste niet-gouvernementele, charitatieve non-profit, organisaties in Polen. Hij is ook de maker van Przystanek Woodstock (eenvoudig: Woodstock Festival”), in het leven geroepen om alle vrijwilligers en supporters die elk jaar deelnemen aan de Grote Finale, te danken. Zijn kenmerk is de heesheid. Hij introduceerde ook het gezegde in de Poolse taal: doe wat jezelf wilt” (róbta co chceta), waardoor hij niet zo geliefd is bij de Poolse kerk, die in hem een beetje de grote demoralisator” van de Poolse jeugd ziet.

ren

Foto: WOŚP (Arek Dryga, Łukasz Widziszowski), bron: WOŚP, Wikipedia

Één reactie op “Het „Woodstock” Festival

  1. I became goosebumps while reading about the Festival. I really am attracted
    to the use of the human base. It is a Spirited Festival made possible by
    Collectve Human Resources !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *