Meer over het portaal

Dames en Heren,

April is de maand waarin „Polen voor Nederlanders” het wereld wijde web op ging. Het is waar dat de eerste tekst op onze webplek is geplaatst op 31 januari 2012, maar dat was een tijdelijk URL-adres en wordt dus niet meegeteld. We besloten dat de beste dag voor de verjaardag 16 april is, de dag waarop het eerste commentaar op de webplek kwam, kort na het openen van de huidige URL.

Tot vandaag kunnen we het bijna niet geloven, maar het is gelukt! Geen van ons was bekend het ontwerpen van webplekken dus moesten we alles leren door het te doen. Het was, in het bijzonder, een heel nieuwe ervaring voor Han, hij moest overstappen van zijn favoriete papieren wereld naar de wereld van de elektronische woorden. We geven toe dat dit een zeer unieke ervaring was. We verschilden ook wel een beetje in onze ideeën, maar op de één of andere manier waren we in staat om die verschillen te overbruggen. Om de omvang van die problemen te duiden moet u weten dat het portaal  „Polen voor Nederlanders” is ontworpen door Nederlanders (Wisja Pannekoek en Wouter van der Gronde) en de inhoud werd toegevoegd door Renata in Polen, dus was er niemand aan haar zijde om advies te vragen. Maar we kregen het voor elkaar en daar zijn we trots op.

Het idee is ontstaan tijdens onze tour door Neder-Silezië in 2010, toen we vaststelden dat Polen een prachtig land is, vooral omdat – met de financiële hulp van de Europese Unie – er nu een en ander is verbeterd en er fatsoenlijke wegen zijn gebouwd. Kijkend naar de groene heuvels van het Reuzengebergte vonden we het de moeite waard om dit te laten zien aan de burgers van het vlakke Nederland. Verder was het in de tijd dat het klimaat rond Polen en het Poolse volk niet zo best was. Dus besloten we om ook daaraan te werken. Zo begonnen we in die zomer door Polen te zwerven om materiaal en foto’s voor onze webplek te verzamelen. Die ervaringen zijn beschreven en worden getoond in foto’s in de paragraaf „Toerisme”.

Ons portaal trekt ook veel jonge mensen en dat stemt ons heel tevreden. Nog meer genoegen beleven we aan het feit dat we voor de eerste verjaardag van Polen voor Nederlanders” een bijzonder geschenk voor u hebben: de „tweeling” webplek: Holandia bez tajemnic (Holland zonder geheimen). Die is nog in opbouw, dus nog niet afgerond, maar we hebben er al veel werk ingestoken en dus willen we het nu presenteren. Is er misschien iemand die er ook iets in wil schrijven?

 U is uitgenodigd!

Renata en Han

 

14 reacties op “Meer over het portaal

 1. Hallo, dit is nog eens een mooie web site veel informatie veel nuttige tips geweldig ik hoop echt dat veel Nederlanders dit gaan lezen hier kan je alles vinden over het mooie Polen super gewoon ga zo door groetjes jacques en uszi overwijk Osetno Mazure

 2. Als Polenganger sinds 1986, heb ik veel van Polen gezien en geproefd.
  Sinds 2010 ben ik trotse partner van een Poolse dame. 😉
  Prachtige site!
  Ik heb zelf ook een website sinds kort in de lucht.
  Vinden jullie het goed, dat ik link naar deze pagina?

 3. Jeetje han, jij hebt er werk van gemaakt. deze informatie kan je op geen ene Nederlandse site terug vinden super gewoon daar heb je veel tijd in gestoken ik vind het geweldig, zelfs ik als echte Nederlander kan hier veel leren, groeten jacques

 4. Hallo,

  Fijn dat er zoveel informatie beschikbaar is over Polen en de cultuur. Misschien dat ik niet helemaal goed zit maar ik (Nederlands) heb een verjaardag van een Poolse vrouw/jongedame dit weekend.

  Gedragsregels etc. heb ik wel kunnen vinden maar ik vroeg me af wat een leuk cadeau is voor haar. Misschien iets typisch Pools? Ik hoor het graag als er suggesties zijn

  • Thank you Renata for the advice, I think I have an idea 🙂

   Han jij ook bedankt voor je idee. Dat lijkt me zeker leuk om naartoe te gaan maar dan stel ik dat voor ná de verjaardag haha.

   Groeten/greetings,

   Steve

  • Birthday in Poland
   First of all, tradition of celebrating birthday was common on some parts of Poland only, like Silesia, while the rest of the country used to celebrate the name day – the day of the saint which name people got. My parent’s families, in Little Poland villages, used to celebrate Sophie, Joseph or Peter’s day. Today I think, for younger generations, it gives place for birthdays.
   How Poles celebrate birthdays
   For years it was a house party for relatives, maybe also some friends. The housewife used to prepare food by herself: some cream cake and coffee, champagne, then some meats, salads, something warm. Since 90., as we have access to some exotic food, it is nice to make something original. It stars from sweeties: cream cake, some like to have it with candles. Drinking champagne and having a toast we sing the popular song: “100 lat” (A hundred years). The person celebrating birthday gets gifts and it is nice to watch them in a presence of the one who gives the gift. Then people sit around the table, talk and eat. Nothing special happens.
   In summer time it is popular to celebrate birthdays on the open air, with grill.
   It can happen today that rich people invite family to the restaurant, or when the anniversary is special, like 70 or 80.
   The special party is for 50 and 18.
   In Poland the 18th birthday is a great celebration. We usually have two kinds of parties. The first one is a meeting held at home. Lots of relatives attend at the meeting. Grandparents, parents, cousins come with presents. “The youngest Adult” blows out 18 candles on the birthday cake and at the same time makes a wish. After that, all people sing the famous birthday song “Sto lat…” and father opens the bottle of champagne. Then all people sit at the table and eat birthday cake and drink coffe or tea. They usually talk about family matters or future plans of the person celebrating his or her birthday.
   The second type of birthday party is organized at the club or a disco. An 18-birthday years old person invites his or her friends and they spend time together dancing or talking.
   Kids can have parties in MacDonald’s or other restaurant.

   • Verjaardag in Polen
    Allereerst, de gewoonte een verjaardag te vieren bestond alleen in bepaalde delen van het vroegere Polen (zoals in Silezië). In de rest van Polen werd en wordt de naamdag gevierd. De naamdag is de dag van de heilige waar naar de jarige is vernoemd. Dus alle Sophie’s vieren hun naamdag op de (katholieke) dag van st Sophie, alle Josefs op de dag van st Josef, enz.
    Zo was het bij de families van mijn ouders in de provincie Klein-Polen.
    Ik denk dat vandaag de jongere generaties hun verjaardag wel een eigen plek geven.
    Hoe de Polen een verjaardag vieren
    * Jarenlang vierden de polen hun verjaardagen thuis, samen met hun familieleden en soms ook wat vrienden. De vrouw des huizes maakte dan zelf een etentje: een slagroomtaart met koffie of champagne. Daarna wat vlees, een salade en iets warms.
    * Na 1990 konden we wat meer exotisch voedsel krijgen en was het dus leuk iets origineels te maken, dat begint met wat zoetigheden in de vorm van cake vaak met kaarsjes erop.
    Als er champagne was werd er getoost en werd het populaire verjaardags lied “So lat” (100 jaar) gezongen. De jarige kreeg daarbij wat cadeautjes. Daarna zit iedereen rond de tafel en eet en kletst met elkaar. Verder niets bijzonders.
    * ’s Zomers viert men graag de verjaardag in de openlucht rond een grill.
    (Vandaag de dag gebeurt het wel dat rijkere mensen de familie uitnodigen in een restaurant. Dit dan meestal bij een bijzondere verjaardag, bijvoorbeeld bij de 70ste of de 80ste).

    De 18de en de 50ste verjaardag
    In Polen zijn de 18de en de 50ste verjaardag een speciale gebeurtenis. Vaak zijn dat zelfs twee feesten.
    * Het eerste wordt thuis gehouden. Veel verwanten zijn daarbij aanwezig. Grootouders, ouders, neven en nichten geven geschenken. De jongste volwassene blaast de kaarsjes op de taart uit en spreekt daarbij een wens uit. Daarna zingen allen het bekende verjaardags lied “So lat …” (100 jaar), daarna opent de vader de fles champagne. Verder zit iedereen aan tafel, eet van de verjaardags taart en drinkt koffie of thee. Er wordt daarbij gezellig over familiezaken, toekomstplannen, etc. gekletst.
    * Het tweede soort verjaardagsfeest wordt georganiseerd in een club of in een disco. De jarige nodigt dan haar of zijn vrienden uit. Ze besteden daar samen hun tijd met dansen en kletsen.
    Kinderen
    * Voor jongere kinderen organiseert men wel een verjaardagspartijtje bij MacDonalds of een dergelijk restaurant.

    Enkele liedjes:

    Elk verjaardagsfeest begint met het nummer Sto lat (Wij wensen u honderd jaar). Het is de Poolse collega van het Nederlandse „Lang zal die leven” en het liedje „laat ons drinken, laat ons klinken, (want) over honderd jaar, zijn we niet meer bij elkaar”.
    Een vaak uitgevoerd „tafellied” is Pije Kuba do Jakuba (Cuba groet Jacob) dat uit de 18de of mogelijk zelfs de 17de eeuw stamt. De woorden moedigen aan om op een heel bijzondere manier te drinken: „Cuba groet Jakob, Jakob groet Michael, jij drinkt, ik drink, dan drinkt het hele gezelschap en wie niet drinkt, zal bij de „twee stokken“ (paraplubak) gezet worden. Merkwaardig is dat het lied verder aanbeveelt matig te drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.