Poolse kersttafel

Bij de traditionele Poolse kersttafel  schemeren nog steeds de herinneringen aan oude Slavische gebruiken.

Opmerkelijk is dat, in heidense tijden, de Slaven het feest van de dodenherdenking op 24 december tot in de vroege uurtjes bescheiden voortzetten. In de afgelopen eeuwen werden alleen vleesloze gerechten geserveerd. Het aantal gerechten was daarbij altijd oneven (5 of 7 bij de boeren, 9 bij de adel en 11 of 13 bij de aristocratie). Dit had een magische betekenis. Maar vandaag is 12 het gebruikelijke aantal gangen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVolgens de oude traditie moeten de voedselingrediënten uit het veld (grutten, maïs), uit de boomgaard (fruit), uit de tuin (groenten), uit het bos (paddestoelen, noten, honing) en uit het water (vis) komen. Dit om een goede oogst van elk van deze plaatsen af te smeken. Een ander overblijfsel van dit oude gebruik is ook de gewoonte om kleine pannenkoekjes (bliny), bonen, erwten, granen, appels en noten te eten.

Het menu is natuurlijk afhankelijk van de rijkdom van de familie en de regio van Polen. Bijvoorbeeld, op de rijke landgoederen werden 12 soorten visgerechten geserveerd. De aparte keuken tradities zijn nog steeds zichtbaar, maar enkele gerechten, afkomstig uit volkstraditie, zijn kenmerkend voor de Poolse kerstavond, zoals:

Wafels – dunne wafels met een kerstthema, die verzameld zijn op de feesttafel om met iedereen te delen met de goede wensen, voor het diner begint. De gastheren delen de wafels ook met de dieren. Deze wafels zijn een gebruik dat buiten Polen onbekend is.

OplatkiKerstwafels.

de maaltijd

Bietensoep (borscht).Barszczpaddenstoelensoep.zupa-grzybowagebakken karper.karp smażonyOpmerking:
Deze populaire kerstvis wordt, elk jaar, bezongen in speciale kerstliederen door drie journalisten de Vrienden van de karper” genoemd van het derde Poolse radiostation!

Kool met erwten (op de foto hieronder) of met paddenstoelen.kapusta z grochemPierogi (noedels).

  • met champions en kool.
  • met gedroogde pruimen (foto hieronder) – gezoet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKutia (oost Polen).

kutia

Compote van gedroogd fruit.Kompot_z_suszonych_sliwekverder:
Haring op verschillende manieren (in olie of zure room) of volgens Hebreeuws recept.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKarper in gelei.karp_w_galarecie_

dessert

Noedels met maanzaad (gezoet)kluski z makiemMaanzaadcakeOLYMPUS DIGITAL CAMERAPeperkoek

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGembercakes.OLYMPUS DIGITAL CAMERAKerstavond bij Renata

3 Soepen: borsjt met ravioli (zie de afbeelding hieronder) + champignonsoep + vissoep (gemaakt van de karperrestanten).IMG_5139Gefrituurde karper + aardappel + kool met erwten en kool met champignons.

  • haring met rozijnen.
  • compote van gedroogd fruit.

Dessert :

  • maanzaad cake.
  • peperkoek.
  • stukjes peperkoek.
  • makówki (papaverdessert, Opper Silesia).

Van elke schotel moet geproefd worden!

Voor de kerstdagen bereidt men in Polen ook bigos, gebraden gans, en vele andere gerechten.

Renata Głuszek

Lees ook: Pasen en Kerst

Afbeelding: Karolina Olczak, Renata Głuszek, Wikipedia, other sources

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *