Podlasië

Er is een streek in Polen waar de tijd „een tijdje” lijkt te hebben stil gestaan. Dat is Podlasië in het noord-oosten. Ongetemd stroomt er, vertakt in kronkelende armen, de rivier Narew. Het is de enige nog „vrije” rivier in Europa en één van de allerlaatste ter wereld. In de lente en de zomer is de „moerasvallei” in de bovenloop overstroomd en vormt dan de zogenaamde Poolse Amazone (dit gebied is onderdeel van het nationale park Narew).

Het bijzondere karakter van dit deel van Polen is ook zichtbaar in de kenmerkende plaatselijke bouwstijl – de oude houten huizen versierd met hun houten ornamenten.
Helaas is hierbij ook het gebrek aan waardering voor deze plaatselijke traditie erg zichtbaar. Er zijn talrijke voorbeelden van toevoegingen die het lokale cultuurlandschap bederven. Bijvoorbeeld een rare betegeling of bestrating met betonnen kubussen die „vloeken” met de oude houten huisjes. Wat overleefde zijn typische Poolse tuinbloemen met kaasjeskruid, die vaak de huizen verfraaien.

De foto’s zijn in 2013 genomen door geograaf en „ontdekkingsreiziger” Marek Angiel.

Meer fotos van Marek Angiel

Meer over Podlasië is te lezen in de paragraaf groene longen in Polen“.

NAREW MOERAS – WANIEWO

Podlasie_Waniewo-dolina-Narwi-czatownia_07-2014Dolina Narwi Waniewo 2-001Waniewo 4-001

HOUTEN STULPJES – WANIEWO

Waniewo 2-001Waniewo 3-001Waniewo-001Nizina Pónocnopodlaska Mojsiki-001en Mojsiki

HOUTEN STULPJES EN HERENHUIZEN – TYKOCIN

Tykocin chałupa-001Podlasie_Tykocin-dom-dworek-Plac-Czarnieckiego_07-2014Podlasie_Tykocin-dom-dworek-1-Plac-Czarnieckiego_07-2014Podlasie_Tykocin-dworek-szary-ganek_07-2014Tykocin 4-001en contrasten…

Sokoły-001Sokoły

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.