Międzyzdroje – aan zee

De plaats Międzyzdroje (betekent: tussen de gezondheidsbaden) op het eiland Wolin, is één van de mooiste en lieflijkste  badplaatsen in Polen, aan de Baltische Zee. Haar aantrekkelijkheid komt door het strand gelegen aan de voet van een schilderachtige klif. Het hoogste punt van die klif, het Kawcza duin, is 61 meter boven het zeeniveau. De grote gebeurtenis in de stad is het Juni-festival met de (film- en theater-) sterren” dat haar sporen nalaat in de handafdrukken van die sterren in de Promenade der Sterren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het grote voordeel van deze badplaats is de nabijheid van een groot nationaal park. Er wordt daardoor een vakantie mogelijk ver weg van de stadsdrukte” gecombineerd met cultuur & natuur” en met de genoegens van het vermaak van een badplaats. (Om die redenen werd Międzyzdroje door ons als rustplaats aan de zee gekozen).

Wat geschiedenis

Tot in het midden van de 19de eeuw was Międzyzdroje een arm vissersdorp. De eerste Stare Międzyzdrojebad voorzieningen werden in de dertiger jaren van de die eeuw op het strand gebouwd. Bij de wisseling van de 19de/20ste eeuw werd het een gebruikelijk vakantie dorp met een promenade, zeebad, park, hotels, villa’s en een houten wandelpier. Veel daarvan overleefde tot nu toe  (soms echter in een slechte staat), maar er zijn er nu ook veel nieuwe en luxueuze hotels. De houten pier is in 2004 vervangen door een van beton met een lengte van 395 meter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dankzij de EU-subsidies ziet Międzyzdroje er nu dus weer veel beter uit. Zo is ook het gebied bij de ingang van de pier verrijkt met grasvelden, bloemenperken, fonteinen en bankjes.

Het strand en het Wolin Nationaal Park

Het strand strekt zich uit over de gehele breedte van het kuuroord, maar het meest interessante deel – voor degenen die niet van een eentonig strand houden – ligt in het oostelijke deel van de plaats. Zodra men de bebouwde kom verlaat en de ingang van het Wolin Nationaal Park bereikt verandert de kustlijn in een steile klif bedekt met OLYMPUS DIGITAL CAMERAbomen. Het hoogste punt, Kawcza Mountain”, heeft een hoogte van 61 meter wat het een uitstekende uitkijkpost maakt. Het is mogelijk om er zowel van het strand af (klimmend langs steile en smalle trappen) als van het dorp uit (wandelend over een mooie laan door het park van beuken en dennen) te komen. Het strand is op sommige plaatsen heel smal, maar degenen die van rust houden en het niet erg vinden te wandelen, kan het een perfecte rust bieden ver weg van de drukke- en overvolle stranden en visrestaurants. De mooie en gevarieerde kustlijn van het Wolin Nationaal Park is de ideale plek om te wandelen of … zoals men zal zien, te fietsen! Men kan er vele uren vertoeven en rondkijken op gemakkelijk te vinden rustplekken (op bankjes of op boomstammen, die door de golven van de duinen gespoeld zijn). Helaas werd er ook een aanzienlijke schade aangericht door een krachtige storm, in het najaar van 2013.

Het Wolin Nationaal Park is het enige park langs de poolse kust. Opgericht in 1960 dankt het zijn naam aan het grootste Poolse eiland – Wolin. Het heeft een oppervlakte van 10.937 hectare. De  goed bewaarde beukenbossen en de kliffen zijn de grootste attracties. In dit park is, op een afstand van 1,2 km van de stad, een echte bison-boerderij.

Afbeelding: de bizonboerderij, in het Wolin Nationaal Park.

De Promenade der Sterren

De exclusieve hotels en restaurants, waaronder het grote witte hotel Amber”, liggen aan de oostzijde van het dorp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAElk jaar in juni, verblijven daar de Poolse film- en theater- sterren tijdens het Festival der Sterren. Hun aanwezigheid wordt er herdacht met de afdrukken van hun handen op de stoep van de Promenade der Sterren (en met beelden van prominente acteurs).

Centrum en wandelpier 

Hotel Amber” en de pier vormen de kern van het wandelgebied. Met de hulp van EU-subsidies is het nu herbouwd en opgefleurd met fonteinen, bloemperken, grasvelden en zitbanken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEen grote verbetering is het verdwijnen van lawaaierig vermaak uit de straten, wat het OLYMPUS DIGITAL CAMERAdorp veel rustiger maakt. Een andere verbetering is het tot een minimum terugbrengen van het aantal stalletjes dat (zoals gebruikelijk in Poolse badplaatsen) souvenirs, speelgoed en ook kitsch verkoopt. Wel is er voor de vakantiegangers veel horeca (cafés, restaurants en bars) gebleven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De grootste voorziening in het centrum is de pier, de langste in Polen met aan het einde een haventje voor boten die naar het nabije Świnoujście varen of tochtjes op zee bieden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe charme van de pier wordt een beetje ondermijnd door een overvloed aan eettentjes. Om, van het dorp uit, op de pier te komen moet men door een passage met winkels, cafés en restaurants. Dat biedt een uitstekend onderdak bij plotselinge regen (zoals we op een dag hebben ervaren).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hotels en Restaurants

Międzyzdroje biedt een rijke keuze aan hotels en pensions. Veel stijlvolle vooroorlogse villa’s bestaan nog. De meeste ervan bevinden zich in het rustige westelijke deel van de plaats. Omdat het een aantrekkelijke vakantiebestemming is zijn er de laatste tijd ook veel nieuwe, elegante bij gebouwd.

Liefhebbers van zeebanket kunnen in Międzyzdroje veel eetgelegenheden vinden. Ofschoon het dorp zelf geen visserijhaven heeft, hebben twee boten het strand als thuishaven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADie brengen dagelijks de verse vis die geserveerd wordt in de restaurants op het strand en de omgeving ervan. Maar dan in een wat minder sjieke omgeving.

Zalesië – Poligon V-3

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUit de vele bezienswaardigheden, de meeste natuur, kozen we Zalesië waar de overblijfselen van de proeflanceer- inrichting voor de V3 raketten zijn. Deze wapens hadden, een snelheid van 1.500 m/s, en een bereik van 165 km. Ze waren bedoeld om Londen te treffen. De restanten in Zalesië zijn bescheiden maar het kleine museum, in een bunker onder de heuvel, toont de geschiedenis van het wapen heel gedetailleerd.

Renata Głuszek

Zee ook: Aan de Baltische kust

Afbeelding: Renata Głuszek, Wikipedia, fotopolska.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.