Help Lenka a.u.b.!

Kleine giften geven tezamen een groot geluk

Van Renata:

Dit is het verhaal van mijn collega Daria over haar dochtertje Lenka. Ze werd al na 24 weken zwangerschap geboren en vecht nu voor haar leven. Ik weet dat er wat vragen rijzen in dergelijke gevallen, maar dit dappere kleine meisje wil leven! Het zal geen makkelijk leven zijn dus willen we doen wat we kunnen om haar te helpen om zich zo goed te voelen als maar mogelijk mogelijk is.

Lenka won de strijd en is nu 2 jaar (december 2016), maar haar leven zal niet makkelijk zijn. Ze heeft veel medicijnen en een heleboel revalidatie nodig.

lenka-m

lenka-m-2

Lenka, zomer 2016

Lenka werd als eerste van een tweeling geboren na een zwangerschap van slechts 24 weken. Dit is extreem kort, een normale zwangerschap duurt zo’n 40 weken. Haar broertje is bij de geboorte overleden. Haar geboortegewicht was  504 gram, terwijl een normaal geboorte gewicht ca. 3450 gram is.

Het probleem
Bij een geboorte na 24 weken zijn de organen met name lever en longen onvoldoende volgroeid. (bronchopulmonale dysplasie). De organen volgroeien zo tussen de ca. 34 en 37 week. Zo’n vroeggeboren baby kan zonder toedienen van extra zuurstof niet overleven omdat de longblaasjes ook nog niet voldoende ontwikkeld zijn en de zuurstof-opname dus zonder meer onvoldoende is.

Intraventriculaire bloedingen zijn bloedingen die in de hersenholten (ventrikels) plaats-vinden ook weer door de onvolgroeide bloedvaten. Dit is een zeer ernstige toestand die kans geeft op de ontwikkeling van hydrocephalus (waterhoofd) waarbij er  teveel vocht voorkomt in de ventrikels die daardoor gaan uitzetten.

Een Cytomegalovirus infectie is een virus infectie uit de herpesgroep die zeer veel voor-komt, maar die bij gezonde mensen weinig kwaad doet. Als er nog onvoldoende afweer is, zoals die voorkomt bij extreme vroeggeboorte, kan het echter zeer ernstige gevolgen hebben. Omdat het een virus infectie betreft is deze met gewone antibiotica niet te bestrijden.

Cystic fibrosis is de taaislijmziekte, ook zeer ernstig, waarbij problemen optreden vooral in longen, alvleesklier en lever. Al met al gaat het om een extreme vroeggeboorte met een zeer klein geboortegewicht waarbij problemen optreden in bijna ieder orgaan. Het in leven houden van zo’n kind met allerlei toeters & bellen is een heksentoer. Dit kind zal zeer waarschijnlijk altijd gehandicapt  blijven.

Lena Witczak (2)

Lenka onderging al twee operaties en kan niet functioneren zonder voldoende zuurstof- en bewakings-apparatuur, en wordt kunstmatig gevoed. De belangrijkste behoeften zijn de speciale voeding, intensieve revalidatie, een goed gehoorapparaat en een draag-bare zuurstofconcentrator, die haar staat stellen uit bed te komen. Er waren dagen dat Lenka letterlijk gevochten heeft voor elke seconde van haar leven, paar keer wanhoop-ten zelfs de artsen maar steeds vocht ze door om te blijven leven.

Deze beschrijving vertelt niet alles wat ze heeft meegemaakt want ze is niet de enige. Veel deelt ze met meerdere kinderen. Het volstaat te zeggen dat het zó zwaar was dat Lenka om te overleven enkele weken in een kunstmatige coma werd gehouden en ook doorlopend morfine kreeg als pijnbestrijding.

Lenka was al opgegeven, maar dit meisje is een vechster! Als er nu niets onvoorziens meer gebeurt, heeft ze de strijd om haar bestaan gewonnen. Nu zullen we moeten gaan vechten om haar uit de verdrietige puinhoop (van de extreme vroeggeboorte) te krijgen. De gevolgen zal ze moeten dragen tot het einde van haar leven, maar we willen haar dat leven zo comfortabel mogelijk maken. Voor het zover is moet Lenka herstellen en is er is op de eerste plaats een draagbaar zuurstofapparaat nodig.

Als u wilt helpen, alstublieft, steun dan Lenka met een gift.

Van Nederland uit kunt u een gift overmaken naar:

Begunstigde: Fundacja Avalon, Michala Kajki 80/82/1.
Woonplaats: 04-620 Warszawa, ul.
Iban: PL07 1600 1286 0003 0031 8642 6021

Beschrijving: Witczak Lena, 4303.

DANK U!

Opmerkingen:
* Een „fundacja” is de Poolse variant voor „goede doelen”.
* In Polen mag men (een klein deel) van de belasting die zij/hij betaalt zelf bestemmen voor zo’n fundacja (een goed doel). Die fundacja behoeft geen belasting te betalen over dat inkomen!
* Een bijkomend voordeel is dat de belastingdienst dus scherp oplet, daardoor  is het vrijwel onmogelijk te knoeien.
* Lenka betekent kleine Lena, het is dus één en de zelfde Lenka 😉

Lenka Witczak on Facebook

https://www.facebook.com/lena.witczak.2014

Heeft u nog vragen, schrijf aan: renata-61@tlen.pl

2 thoughts on “Help Lenka a.u.b.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.