Andrzejki (29 nov.)

De avond van de 29ste november – de avond voor de dag van st Andreas – is in Polen een gebruikelijk moment om te voorspellingen te doen (door waarzeggerij) over sociale gebeurtenissen en feestelijkheden. Zo’n bijeenkomst wordt Andrzejki genoemd. Vroeger werd die waarzeggerij alleen beoefend door ongetrouwde vrouwen die er van overtuigd waren dat die magische avond vooral geschikt was om te voorspellen wie de toe-komstige echtgenoot voor een jonge vrouw zou zijn. Dit gebruik is uitgegroeid tot feest-jes – of thuis of in een restaurant of op scholen (het is zeer populaire traditie) – waar bij jonge vrouwen en jonge mannen hun toekomst proberen te kennen aan de hand van voortekenen.

De populairste waarzeggerij hierbij is het “lezen” (interpreteren) van de figuren die ontstaan door gesmolten kaarsvet of was door het oog van een sleutel in koud water te gieten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sommige vrouwen schrijven de namen (van mogelijke echtgenoten) op papiertjes en leggen die onder hun kussen. Het eerste dat ze dan de volgende morgen ervan pakken toont, zo wil de traditie, heeft de naam van hun toekomstige echtgenoot.

Een manier om te voorspellen welk meisje het eerst zal trouwen is: alle linker schoenen van de deelneemsters naast elkaar te plaatsen. De winnares is zij wier schoen het dichtst bij de deur komt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sommigen plaatsen twee mirta bladeren in het water. Als die naar elkaar toekomen zal de dame spoedig trouwen.

rg

Afbeelding: Renata Głuszek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.