Nomad & Villager: Polen

Hieronder treft men reportages aan over Polen door de ogen van de journaliste Anneke de Bundel en de fotografe Nicole Franken, die hun verhalen op het online magazine Nomad & Villager publiceerden.

Nomad & Villager alias fotografe Nicole Franken en journaliste Anneke de Bundel brengen achtergrondreportages, reisverhalen, beeldreportages en culturele tips over wereldbestemmingen. Ze verhalen over mensen die tegen de stroom oproeien en bestemmingen die uit beeld dreigen te raken. Onderwerpen liggen op het snijvlak van reizen en cultuur en gaan altijd over mensen. In hun verhalen gaan de dames op zoek naar wat ons drijft. Ze doen dit met humor en niet zelden een brok in hun keel.

Klik op de titel voor de complete reportage.

De joden van Tarnow

Van de grote joodse gemeenschap in Tarnow is na de Tweede Wereldoorlog niets meer over. Maar toch is Tarnow ook de stad waar een opmerkelijke liefdesgeschiedenis begint. Tussen twee mensen die elkaar in Auschwitz vinden en weer kwijtraken. Tussen een katholiek en een Joodse. Pendelend tussen New York en Polen. Met een radiostilte van 39 jaar.

In de ban van de Roma

Ze zitten op een bankje en likken aan een ijsje. Een kleine grijsharige man in een strak gestreken overhemd en een donkerharige vrouw. Voor hen staat een aantal huifkarren in een cirkel opgesteld. Overkapte houten wagens waarvan de bloemversierigen aan de huisjes in het noordelijker gelegen Zalipie doen denken.

Toen Polen ophield zichzelf te zijn

Polen leek in niets op Polen. De futuristische snelweg die van Krakau naar de Oekraïne voert, vrat zich een weg door een pittoresk landschap. Af en toe, als de ergonomisch gestroomlijnde geluidswallen een opening lieten, ving ik een glimp op van lieflijk gestuukte boerderijtjes op glooiende heuvels. Beelden uit Oostenrijk of Noord-Italië.

Polen in Beeld

Een eigenzinnig land met een bewogen geschiedenis. Een land dat uitzette en kromp al naar gelang de grillen van de geschiedenis. Met een bevolking die verscheen of verdween al naar gelang diezelfde grillen.

Over de auteurs
Mevrouw Nomad, alias Nicole Franken is fotografe. Ze studeerde aan de foto-academie in Amsterdam. Ze werd geboren in Rotterdam op de koudste dag van 1976, naar verluidt in ski-pak, en wist niet hoe snel ze naar Curaçao moest vertrekken om op te warmen. Reisde per bus van hotspot naar hotspot, opmerkelijk voor iemand met een afkeer van het openbaar vervoer. Streek uiteindelijk neer op een boot op een oer-Hollandse plas. Vangt met haar camera dat wat buiten beeld dreigt te blijven.

Mevrouw Villager, alias Anneke de Bundel is journaliste en ook reisblogger. Studeerde journalistiek in Tilburg. Geboren in België in het jaar waarop de landschildpad Tui Malila in Tonga op 188-jarige zijn laatste adem uitblaast. Al op jonge leeftijd verhuisde ze naar Nederland. Een voorval waarvan ze nooit zou herstellen. Ze woonde achtereenvolgens in de VS, Spanje en het vroeg gestorven Joegoslavië. Ze portretteert het liefst mensen op zoek naar geluk. Meestal tegen de stroom in.

profielfoto-nomad-villager