Reizen per bus

Polen heeft een goed ontwikkeld netwerk van vervoer over de weg tussen Polen en Nederland. Type gewoon de juiste woorden in een zoekmachine en u krijgt een ruim overzicht van autobus vervoerders. Tot de meest populaire internationale busbedrijven behoren: Eurolines, Eurobus, Orbis Transport en Eurotrans.

Reizen met de bus over lange afstanden is in Polen geen enkel probleem meer. Tot voor kort was de belangrijkste maatschappij de PKS (Polska Komunikacja Samochodowa – Motor Transport Company). Sinds 2011 heeft het een serieuze en moderne concurrent in – PolskiBus.com een bedrijf, opgericht door een Schotse zakenman.

De kosten van kaartjes voor Poolse busreizen zijn vergelijkbaar met de prijzen van treinkaartjes. Gemiddelde prijzen voor kaartjes zijn (in 2012: ca. 4 zł  = ca. 1 euro):

  • van het zuidelijke naar het noordelijke deel van Polen – ongeveer 60 – 100 zł (12 – 25 euro)
  • van het centrum van Polen naar veel steden (bijvoorbeeld van Warschau naar Krakau) – ongeveer 40 – 50 zł (10 – 12 euro)

 PKS (pé-ká-ès)

Dit bedrijf heeft tal van concessies over heel Polen. De busstations zijn meestal in het centrum van de stad. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de loketten of in de bus voor het vertrek. Deze laatste mogelijkheid heeft wel het risico dan de bus volledig bezet is en dus geen kaartjes meer beschikbaar zijn. Dankzij de privatisering en concurrentie doet die situatie zich niet vaak meer voor.

Kaartjes gekocht voor een bepaalde route, met een datum en vertrektijd kunnen alleen gebruikt worden voor die tour! Jongeren en studenten kunnen vaak krijgen korting krijgen op vertoon van een geldige identiteitskaart. Het is ook verstandig bij de kassa te informeren naar eventuele speciale aanbiedingen.

Informatie over dienstregelingen en toegangsprijzen zijn te vinden op de websites van de stadsbussen: www.pks.city.pl

 Kijk bijvoorbeeld voor Danzig (Gdansk) op: www.pks.gdansk.pl

PolskiBus.com

PolskiBus.com is, sinds 2011, actief in Polen (tot genoegen van veel Polen), in het personenvervoer op  de routes tussen de grootste Poolse steden, maar ook met lijnen naar Berlijn, Praag en Wenen. De bussen zijn zeer comfortabel, hebben airconditioning en toegang tot het internet, maar hun belangrijkste voordeel is de zeer lage prijs. De meer dan vijf uur durende reis van Warschau naar Danzig kost 4 tot 6 euro!  Kaartjes kunnen alleen online worden gekocht: polskibus.com.

Opmerking:

PolskiBus en de Duitse FlixBus hebben een strategisch partnerschap aangekondigd. Het populaire merk van rode bussen zal tot medio 2018 uit Polen verdwijnen, hoewel het bedrijf nog steeds als onderaannemer van FlixBus zal bestaan.

Lokaal vervoer

Een heel populair vervoersmiddel zijn de zogenaamde Microbussen (kleine busjes) die voornamelijk dienst doen op de lokale lijnen de PKS. Op het platteland zijn ze vrijwel verdwenen Deze bussen nemen een tiental passagiers mee die snel en gemakkelijk reizen. De kaartjes worden rechtstreeks bij de chauffeur gekocht. De kosten voor dit vervoer bedragen enkele euro’s.

ren

1 thought on “Reizen per bus

  1. Ik kan misschien voor mijn werk ruim een jaar naar Katowice. Heeft iemand daar leuke suggestie voor ” na het werk” . Ik ben meer een wandelaar, dan een stapper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.