Accomodaties

Toeristen die naar Polen komen vinden er een grote keuze aan accommodaties, van luxehotels tot goedkope hostels en campings.

Ze kunnen kiezen uit de grote internationale hotelketens als Hilton, Holiday Inn, Ibis, Marriott, Radisson SAS, Sheraton, Sofitel, Novotel of Qubus Hotel. Wie op zoek is naar minder uni-forme plaatsen kan kiezen uit een keur aan stijl-volle, charmante hotels vaak gevestigd in histo-rische gebouwen, kastelen of paleizen. Wie graag de dag begint met zelf gezette koffie, kan dat doen in een gehuurd appartement. Voor een ieder is er wel iets te vinden dat past bij zijn smaak en portemonnee. In de hotels maar ook op veel andere plaatsen worden creditcards geaccepteerd, maar op wat minder formele plaatsen kan het gebeuren dat er baar geld verwacht wordt.

Hier volgt een korte opsomming van soorten accommodatie per categorie.

Hotel

De hotels zijn ingedeeld volgens het sterren-systeem, van 1 tot 5 sterren. De meest luxe ervan hebben tennisbanen, golfbanen, fitnesscentra, sportartikelen verhuur via winkels en eigen jachthavens. De dienstverlening wijkt niet af van die in West-Europese hotels. Dat betekent dat de prijs van het ontbijt is inbegrepen en het personeel in staat is om in het Engels of in het Duits te communiceren. Dit is echter geen algemene regel. Met name niet in de streken die toeristisch minder aantrekkelijk zijn.

mazowieckie_warszawa_srodmiescie_pomnik-witosa-hotel-sheraton_10-2010-fot-marek-angiel_resize

Hotel „Sheraton”, Warschau / afb. Marek Angiel

Pension (Pools: pensjonat)

Deze komen vaak voor in de populaire zee- en berg-resorts. Het aanbod is gevarieerd, soms is het nodig wat langer te zoeken tot iets geschikts is gevonden. De meer luxere bieden goed ingerichte kamers, met internettoegang. In de goedkopere vindt men alleen elementaire apparatuur en soms moeten de badkamers er gedeeld worden.

Pensjon „Ornak”, Zakopane

Historische gebouwen

Hotels worden in Polen ook vaak gevestigd in historische gebouwen zoals paleizen, kastelen en adellijke huizen. Hun voordeel is de ligging op een korte afstand van de stad, weg van de drukte, met prachtige parken er omheen. Ze zijn vaak ingericht met stijlvolle meubels. Een ander voordeel is dat in het restaurant van het kasteel of paleis meestal de traditionele Poolse gerechten worden geserveerd.

karpniki

Kasteel Karpniki, Neder-Silezië / afb. Renata Głuszek

Verdere informatie over dergelijke plaatsen vindt men op de volgende website:

 www.goscinnezabytki.pl, www.hhpolska.com

Appartementen

In de grotere Poolse steden (Warschau, Krakau, Breslau, Danzig, Pozen), maar ook in vakantieoorden, kan men een gemeubileerd en ingericht appartement of studio (2 tot 6 personen), met een keuken of kitchenette en een badkamer huren. Die flats zijn er van basaal tot zeer luxe. Veel ervan hen hebben een mooi ingericht interieur. Het voordeel van deze keuze is dat de appartementen merendeels zijn gelegen in of vlak bij de oude stadscentra. Dat kan echter ook een nadeel zijn als men er een auto in de buurt kwijt wil. De prijzen zijn tamelijk bescheiden.

Appartement in Krakau

http://www.noce.pl

Vakantiehuis (Pools: Dom Wczasowy – DW)

Ze zijn ontworpen voor mensen die voor 1 a 2 weken in een resort op vakantie willen. Deze vakantiewoning zit meestal in een gebouw met twaalf kamers. Het gebodene varieert van een eenvoudig ingerichte kamer met wastafel en een gedeelde badkamer, tot wat luxere, met een eigen badkamer.

Vakantiehuis

Motel en herberg (Pools: Zajazd)

Toeristen die per auto reizen, kunnen ook overnachten in een motel of herberg (Zajazd), die in grote aantallen langs de grote wegen zijn te vinden. Een Zajazd is het equivalent van een motel, maar is over het algemeen gevestigd in een gebouw in de plaatselijke bouwstijl.

 Camping

Poolse campings zijn over het algemeen open van begin mei tot eind september, sommige echter alleen tijdens schoolvakanties (juli-augustus). Ze hebben allemaal plaatsen voor tenten en caravans, zijn uitgerust met elektrische aansluitingen (220 V) en bieden warm stromend water (soms alleen in theorie), toiletten, afwasplaatsen en kookgelegenheden. Ze zijn vaak omheind en worden bewaakt. Helaas, verschilt de kwaliteit van een typisch Poolse camping nog veel van de West-Europese. Slechts enkelen van hen hebben 4 sterren.

Een eenvoudiger  van een camping is een ruimte voor tenten (pole namiotowe), kamperen zonder faciliteiten.

Ruimte voor tenten  

www.pfcc.eu

 Particuliere accommodatie

Dit zijn te huren kamers in zowel steden als dor-pen die gelegen zijn in de toeristisch aantrekke-lijke gebieden. De inrichting is vaak wat sober. In-formatie is beschikbaar bij de verhurende agent-schappen en de toeristenbureaus.

pokoje / wolne pokoje = kamers te huur

Agritoerisme

Dit is een aanbod voor stedelingen die eens een tijdje op het land willen wonen, een koe willen zien of wat willen vissen of paardrijden. Meestal zijn dit aparte kamers in een boerderij, maar steeds vaker zijn het aparte huizen met daarin de te huren  kamers met badkamer.

www.agroturystyka.pl (allen in het Pools)

 Huis voor Toerisme (Pools: Dom Turysty)

Accommodatie, de meeste met meerdere slaapzalen. In de betere categorie van deze „Huizen voor Toerisme” is het mogelijk om een enkele of een dubbele kamer met badkamer te huren.

Dom Turysty PTTK, Ślęża

Hostels, Jeugdherbergen

Hostels zijn veel goedkoper dan hotels, maar ze zijn ook wat minder comfortabel. De Poolse jeugdherbergen zijn onderverdeeld in de permanente (het hele jaar door open) en seizoengebondene (zomer) – de laatste zijn vaak gevestigd in schoolgebouwen. Voor een verblijf in een dergelijk onderkomen is het nodig lid te zijn van de Internatio-nal Youth Hostel Federation (IYHF).

hostel

 afb. Marek Angiel

Internationaal Studenten Hotel

Deze rol wordt vervuld door de slaapzalen van studenten tijdens de vakantie (juli -september). Het huren van een plaats gebeurt rechtstreeks op de site.

 Berg chalets

De uitvoering varieert van primitief tot luxe. Omdat onderdak aan toeristen die ‘s avonds aankomen niet kan worden geweigerd, kan het gebeuren dat er op de grond geslapen moet worden. De meest voorkomende zijn PTTK-schuilplaatsen. (PTTK – Poolse Toeristische en Bezienswaardigheden Vereninging).

Chalet „Kondrackie”, Tatry

Waterside hostels

Deze onderkomens bevinden zich langs de waterwegen. De standaard is niet hoog doch tamelijk basaal.

Studentenhuisjes (Pools: chatka studencka)

Deze afgelegen woningen dienen als basis voor studenten. Meestal bevinden ze zich in de bergen. Ze vormen een netwerk van uitstekende onderkomens voor trekkers, die niet op zoek zijn naar veel comfort, maar naar interessante ontmoetingen, kampvuren, zang en dans. Het komt voor dat er geen elektriciteit of stromend water beschikbaar is en dat de bezoekers zich moeten wassen in een beek, maar een dergelijk verblijf blijkt, jaren later, vaak toch een dierbare herinnering!

Studentenhuisje „Lasek”, Beskid Żywiecki

http://noclegistudenckie.studentnews.pl/serwis.php?s=284

http://studentnews.pl/s/3133/66943-Noclegi-dla-studentow.htm

ren

foto’s: Wikimedia Commons, Marek Angiel, Renata Głuszek, www.noclegi.pl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.