Praktische informatie

GELD

Valuta

 zloty (zł, PLN) 1 zł = 100 groszy (gr)

  • munten: 1, 2, 5, 10, 20, 50 gr – 1, 2, 5 zł
  • bankpapier  10, 20, 50, 100, 200 zł

 

Valuta wisselen:

  •  banken
  •  geldwisselkantoren – worden ‘Kantor’ of ‘Exchange’ genoemd en bevinden zich meestal in stadscentra, op stations en luchthavens. In sommige hotels, biedt men soms een betere wisselkoers dan de banken doen.

 

De huidige wisselkoers volgens NBP

Geldautomaten
Zijn populair en algemeen beschikbaar met uitzondering van zeer kleine steden en dorpen, meestal 24 uur per dag geopend.

Bankkaarten
Dit zijn populaire betaalmiddelen en beide typen worden aanvaard: reliëf (Visa, Mastercard) en ook de elektronische: (Visa Electron, Maestro). U kunt ze gebruiken in de supermarkten, benzinestations (allen), restaurants, hotels, in veel winkels en in de grote steden ook in de taxi. Maar dat is nog niet de regel en men moet dus voorbereid zijn om contant te kunnen betalen.

 WINKELEN

Winkels
In elke grote stad zijn er winkels en supermarkten van de bekende internationale ketens, zoals Tesco, Auchan, Carrefour, Kaufland, Lidl, E.Leclerc, of Inter-marche. Er zijn ook veel mooie, goed opgezette winkelcentra. Vanaf 2019 is handel op zondagen alleen toegestaan op de laatste zondag van de maand – commerciële graphics op zondag.

Silesia City Center, Katowice (een oude mijnsite)

Inkopen zijn ook mogelijk in kleinere winkels en winkels (normaal gesproken geopend tot 17.00 uur of 18.00), maar zonder de garantie dat met een creditcard betaald kan worden en – prijzen kunnen er hoger zijn. Voor minder rijke mensen zijn er naast de populaire winkelstraat markten (de “Targ”, “targowisko”). Sommigen hebben ook versere groenten en fruit. ‘s Avonds laat of ’s nachts kan men  boodschappen doen bij een aantal benzinestations, die 365 dagen per jaar, 24 uur per dag geopend zijn.

Markt

Verboden
Winkels verkopen geen alcohol en sigaretten aan personen jonger dan 18 jaar.

 OVERIGE INFORMATIE

De taalvaardigheden zijn nog zwak ontwikkeld. De 40+ generaties spreken zelden vreemde talen (meestal Engels, in Opper-Silezië ook Duits). Jongere mensen, vooral studenten, zouden andere talen moeten kennen want sinds de jaren ’90 begint het taalonderwijs op de basisschool, maar de praktijk is soms niet bevredigend. Hetzelfde geldt helaas ook voor klantenservicepunten (vervoer, kantoren). In de grote steden en in de toeristische centra worden vreemde talen ook door de obers gesproken.

  NUTTIGE TELEFOONNUMMERS EN LINKS

Telefoons

noodoproepen (vaste lijn):

• 112: algemeen alarmnummer

• 999: voor spoedeisende medische hulp
• 998: brandweer
• 997: politie
• 981: hulp bij pech onderweg
• 986: gemeentepolitie

Mobiele telefoons:  telefoonnummer voor noodgevallen (mobiele telefoons): netnummer + het nood-nummer; bij voorbeeld voor Warschau: (22) 999

De lijst met netnummers

Nuttige links:

ren

foto: Vikimedia Commons, Renata Głuszek, ander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.