Warschau

Eerlijk gezegd, het is niet een stad van monumenten met een omvang, als die van Parijs, Rome of Londen. In deze stad, verwoest door oorlog, zijn slechts weinig oorspronkelijke gebouwen bewaard gebleven. Hoewel ze dus niet meer kunnen concurreren met het Franse Louvre, de Tower of London of het Spaanse Escorial, werd Warschau in haar hoogtijdagen het Parijs van het Noorden” genoemd. De Poolse hoofdstad heeft veel andere aantrekkelijke kwaliteiten.

Het is bovenal een voorbeeld, uniek in de wereld, van een stad die met de grond werd gelijk gemaakt en daarna op een baan-brekende manier is herbouwd. Voor een groot deel werden de 18de eeuwse schilderijen van de Italiaanse landschapschilder Bernardo Belotto Canaletto” voor dit doel gebruikt. Zijn prachtige schilderijen van de stad Warschau in de tweede helft van de 18de eeuw zijn te bewonderen in een speciale kamer van het Koninklijk Paleis.

Bernardo Belotto: Krakowskie Przedmieście. 

Het oude” Warschau is niet alleen maar elegant, met klassieke, barokke paleizen.  De Polen genieten heel graag van haar karakteristieke uitstraling, de konink-lijke route en haar prachtige parken. Maar het is ook bekend om haar geheel eigen volkscultuur met haar karakteristieke liederen en ballades. Met een beetje geluk kan men het genoegen smaken een band in de achterbuurten van Warschau te treffen en dus te horen. Als men dat geluk niet heeft kan men naar de buitenwijk Praag” gaan waar men (tegen betaling) kan luisteren naar die beroemde straatliederen. Zie ook: Pools liedboek.

De Poolse hoofdstad is ook een stad die de zeer aangrijpende herinneringen toont van de verdrietigste gebeurtenissen uit de Poolse geschiedenis: de gedenktekens en de monumenten. Het eerbetoon aan de slachtoffers van de Nazi- en Russische vervolging, is zichtbaar in bijna elke straat of op elk plein. Een voorbeeld ervan bevindt zich vlak voor het IBIS hotel.

 Monument ter nagedachtenis van de Polen vermoord door Russen in het oosten.

Maar Warschau is nu op de eerste plaats een zich weer snel ontwikkelende stad, waar moderne glazen gebouwen als paddenstoelen uit de grond rijzen, op vrijwel letterlijk elke beschikbare plaats. Dat is, jammer genoeg, het grimmige aspect van de huidige ontwikkelingen. De architectuur is zeer chaotisch, waarbij de historische, barokke en neoklassieke gebouwen, de solide huizen uit de jaren ’50, de slordige constructies van jaren ’70 en de in staal gevatte glazen kantoorgebouwen van de moderne tijd elkaar ontmoeten. Het is gewoon een stad die weer echt leeft!

mazowieckie_warszawa_srodmiescie_plac-grzybowski-kosciol-wszystkich-swietych_10-2010-fot-marek-angiel_resize

Grzybowski plein en de Kerk van All Saints / afb. Marek Angiel.

 Een beetje geschiedenis

Volgens een populaire legende, is de naam van de stad ontleend aan de namen van de visser Wars en zijn vrouw Sawa, die van harte onderdak ruimte gaven aan een vreemdeling. Dat bleek prins Ziemowit te zijn, die als dank een stad stichtte op de plaats van het huis van de visser. Meer waarschijnlijk is de naam afgeleid van de naam van een man van de Warsz en groeide Warschau uit een paar handelshuizen, waar-van het oudste uit de 10de eeuw stamt. Aan het begin van de 14de eeuw was Warschau één van de zetels van de vorsten van Mazovië, en na 1413 – de hoofd-stad van die regio. In die tijd was het een apart vorstendom, dat pas na de kinderloze dood van de laatste vorsten, de broers Stanisław- en Janusz van Mazovië in 1526, in Polen opging. Dit betekende een grote vooruitgang voor de stad. De snelle ontwikkeling van Warschau begon in de 17de eeuw, nadat stad de residentie van de Poolse kroon werd. Het was koning Sigismund III Vasa (volgende foto), die in de jaren 1596-1611 de hoofdstad van Krakau naar Warschau ver-plaatste. Zijn standbeeld, dat Sigismund de ko-lom” (kolumna Zygmunta), wordt genoemd is één van de karakteristieke kenmerken van de stad. Hij was geen populaire koning wegens zijn strakke katholicisme terwijl Polen in die tijd juist een land was met een grote religieuze tolerantie, dat toen een sterke reformatorische invloed onderging.

De enorme ontwikkeling van de stad vond plaats tijdens de regeerperiode van koning Jan III Sobieski. In de jaren 1674-1696 verrezen er veel prachtige paleizen en kerken (de moeite waard te vermelden is dat een van de belangrijkste architecten in deze periode de Nederlandse ontwerper Tielman van Gameren was). Een verdere ontwikkeling vond plaats in de tweede helft van de 18de eeuw, tijdens het bewind van Stanislaw August Poniatowski, de grote beschermer van de kunsten. Na de delingen werd Warschau uiteindelijk in Rusland opgenomen en werd het in grootte de 3de metropool van het tsaristische rijk. In de periode van de Tweede Republiek (1918 – 1939) werd het opnieuw de Poolse hoofdstad en haar bevolking groeide tot ruim een miljoen. Tijdens de 2de Wereldoorlog werd mede als gevolg van de grote opstand in Warschau (1 augustus tot 3 oktober 1944) 84% van  de gebou-wen in de stad verwoest. De verlie-zen aan mensen waren wel 700.000 personen!). De omvang van de ver-woesting was zo groot dat zelfs is overwogen de hoofdstad naar een andere stad te verplaatsen, maar uiteindelijk werd besloten om de stad weer op te bouwen en wel als stad in vooroorlogse gedaante. De heel nauwkeurig herbouwde oude stad is in 1980 op de UNESCO Wereld Erfgoed Lijst Lijst geplaatst.

Sinds 1990 ondergaat Warschau een uitgebreide nieuwbouwexplosie en het nieuwste kunstwerk – de grote trots van de Polen – is het Nationale Stadion dat gebouwd werd voor Euro 2012 (voor het Europese voetbalkampioenschap).

Nationale Stadion.

En … sinds juni 2012, dankzij de voltooide snelweg A2, is Warschau eindelijk door een echte snelweg met Europa verbonden!

Bezienswaardigheden

Het doel was niet van alles en nog wat te bekijken in de kortst mogelijke tijd, maar langzaam te genieten van Warschau, met inbegrip van de meest beeld- bepalende gebouwen – zowel de historische als de eigentijdse. (door de stad „rennen” leek niet prettig  bij een temperatuur van ruim boven de 30° C!). Dus werd begonnen met de oude stad en een deel van koninklijke route. Daarvoor werden er twee dagen uit- getrokken. De volgende beschrijvingen zijn erg kort – meer relevante informatie is te vinden in tal van gidsen. Het advies is, indien mogelijk, de stad in het weekend met de auto te verkennen – de straten van Warschau, normaal meestal overvol, zijn dan leeg en de parkeerplaatsen zijn dan gratis en ruimschoots voor handen.

 

Wandelen op een fiets met een gids (English)

 

OUDE STAD – OUDE MARKTPLEIN (dag 1)

De eerste keer gingen we ondanks de warmte te voet naar de oude stad en dat was vrij inspannend. Hoewel het stadscentrum op enige afstand van hotel ligt, wilden we geen auto gebruiken (ze zijn trouwens in het centrum verboden). Het eerste belangwekkende gebouw dat langs de weg verscheen is het Paleis van Justitie, gebouwd in 1996-1999 op het Krasinski Plein. Aan dit gebouw (44.700 m2) is niets dat doet denken aan een somber gerechtelijke kantoor.

mazowieckie_warszawa_srodmiescie_plac-krasinskich-sn_05-2010-fot-marek-angiel_resize

Paleis van Justitie: achterzijde en linkerzijde / afb. Marek Angiel.

De belangrijkste kenmerken zijn de heldergroene glazen panelen en de zuilengalerij met citaten uit het oude Romeinse recht en bosjes groen in  top. (Het juridisch-administratieve complex werd in 2000 bekroond met de Platinum Boor). Een extra speels element vormt een roze Pegasus, vrolijk grazend op het gazon. 

Men vindt meer van hen aan de voorkant van het aangrenzende barokke Krasinski- paleis, dat de Nationale Bibliotheek huisvest. Dit is een van de mooiste barokke paleizen in Warschau. Voor een Nederlander is het leuk te weten dat het werd gebouwd door de Nederlandse architect Tielman van Gameren (lees ook: Architect uit Utrecht).

mazowieckie_warszawa_srodmiescie_palac-krasinskich_05-2010-fot-marek-angiel_resize

Krasinski paleis – de Nationale Bibliotheek / afb. Marek Angiel.

Op weg naar de Oude Stad is het onmogelijk het Monument de Opstand van Warschau te missen. Het bestaat uit twee groepen van sculpturen. De eerste toont opstandelingen die ten strijde trekken, de tweede opstandelingen die afdalen in de riolen in het eindstadium van de opstand.

Monument Opstand van Warschau.

Niet ver daarvan is heel duidelijk aangegeven in de bestrating, waar de plaats was van de ingang van het riool voor de groep van 1500 Poolse verzetsstrijders.

Gaat men verder dan komt men in het oude stadsdeel Zapiecek – een klein plein met cafés en de bekende gallery voor hedendaagse kunst „Zapiecek”. Daar kan men de herbouwde huizen, die een illusie van de verloren 200 jaar oude originelen oproepen, goed bewonderen.

mazowieckie_warszawa_stare-miasto_rynek-1_05-2009-fot-marek-angiel_resize

Het Oude Marktplein  / afb. Marek Angiel.

Op het Oude Marktplein ziet men het beeld van de zeemeermin . Men neemt aan dat die mooie sirene in de rivier de Vistula leefde, aan de voet van de oude stad. De bewoners, erg blij met haar zang, plaatste haar in het stadswapen.

warszawa_stare-miasto

Zeemeermin, foto: Marek Angiel.

De oude stad dateert van de 13de eeuw, want hoewel deze huizen werden gebouwd in de 17de en 18de eeuw, is toch de middeleeuwse stads-structuur (12de en 13de eeuw) goed bewaard gebleven. Dat geldt ook voor de restanten van de oude stadsmuur (14de t/m 16de eeuw) en het Barbican dat gedeeltelijk gerestaureerd is.

Het Barbican.

Het historische centrum van Warschau werd herbouwd met gebruikmaking van overgebleven fragmenten van gebouwen en de ornamenten, maar het moet helaas gezegd worden dat veel bewaard gebleven gebouwen uit de 19de en 20ste eeuw juist werden afgebroken. Dit leidde tot grote controverses. Hoe dan ook, vandaag is Warschau het enige voorbeeld in de wereld van een planmatige reconstructie (op deze schaal) na een totale verwoesting.

stare-miasto-kolaz

Afb. Marek Angiel (klik om te vergroten).

Maar Warschau leeft nu weer! Het bruist vol leven! want net zoals elke oude stad, is ook deze stad vol met uitgaansgelegenheden en met talloze restaurants en terrassen. Wat meer zegt is dat er in de zomer, elke zaterdag jazzconcerten worden gehouden. Op een wandeling rond de markt, komt men langs het restaurant „U Fukiera” (Bij Fukier) uit 1810  dat enkele jaren terug ook een populaire wijn-proeverij werd. Nu serveert men in het restaurant heerlijke Poolse gerechten, net als in andere restaurants van de Oude Stad.

stare-miasto-restauracje

Aan de linkerkant –Poolse pierogi  (knoedels), rechts – noedels. / Fot. Marek Angiel (Klik om te vergroten).

Loopt men wat verder rond de Oude Markt, dan valt onder andere het beeld van de basilisk te bewonderen. Ja, niet alleen Krakau heeft haar draak! De Warschauer leefde in de kelder van een der huizen. Hij doodde mensen door één oogopslag: de dodelijke blik”. Het effectieve wapen om het dier te doden bleek … een spiegel.

De Nieuwe Stad is dus niet zo nieuw van aanzien (want het is slechts een 100 jaar jonger dan Oude Stadsplein). Op het Markt-plein wordt de aandacht getrokken door een ander gebouw, ontworpen door ene Tielman van Gameren, de St. Casmir Kerk, opgericht om de overwinning bij Wenen te herdenken. Voor zo’n 80% vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, is hij weer herbouwd. We zagen hier een andere sirene: met de bal in haar hand brengt ze een vleugje Nederland, een restje van de Euro 2012. 

syrenka-hol-kolaz

  Nederlandse accenten op het Nieuwe Stadsmarktplein: „Hollandse” sirene Euro 2012 en de St. Casmir Kerk. 

We maakten er een foto van het warme licht van de ondergaande zon, en wierpen nog een blik op het verlichte en levendige Oude Stadsmarktplein, alvorens we terug gingen gaan naar het hotel (met een taxi). 

De Oude Stad ‘s nachts.

HET KONINKLIJK PALEIS EN DE KONINKLIJKE ROUTE (dag 2)

Het Koninklijk Paleis bevindt zich aan het Kasteelplein, dat gelegen is in de Oude Stad. Nadat het plein werd omgeven door verdedigingsmuren, was het oude Warschau afgescheiden van de weg die naar het zuiden (in de richting van Krakau) liep.
Momenteel wordt die weg de koninklijke route genoemd (11 km lang!) ze voert naar het Wilanow (een andere beroemd Warschauer paleis, de voormalige residentie van koning Jan III Sobieski). Langs die route bevinden zich tal van relikwieën”, waaronder het presidentiële paleis.

mazowieckie_warszawa_stare-miasto_plac-zamkowy-zamek-krolewski_05-2009-fot-marek-angiel_resize

 Het Kasteelplein / afb. Marek Angiel.

We beperkten onze route tot een bezoek aan het Koninklijk Paleis en een wandeling langs de buitenwijken van Krakowskie Przedmiescie, het eerste deel van de Koninklijke Route.

Het Koninklijk Paleis

Het werd gebouwd op de plaats van de voormalige zetel van de hertogen van Mazovië uit de 14de eeuw. Na het verplaatsen van de hoofdstad van Polen naar Warschau werd dit kasteel de residentie van de koningen en de plaats waar het parlement bijeen kwam. In de paar honderd jaar van haar bestaan is het een aantal malen verbouwd en tijdens WO II in puin gelegd. Het kasteel werd voor het eerst gebombardeerd in september 1939 en vervolgens kwaadaardig opgeblazen door de Duitsers in september 1944.
Gelukkig heeft de Poolse bevolking, bij die gebeurtenissen, veel delen van de inrichting weten redden. Die elementen zijn bij de reconstructie in de jaren ’70 teruggekeerd. De huidige vorm van het kasteel is gebaseerd op de toestand van de 18de eeuw. 

warszawa-srodmiescie_ulice-miasta-w-niedzielne-popoludnie-101_09-2013

Het Koninklijk Paleis / afb. Marek Angiel

Onder de muren liggen fragmenten van de oorspronkelijke Sigismund kolom, maar het nieuwe koningsstandbeeld, trots als in oude dagen, domineert het Kasteelplein. (Hoe kan het ook anders?) Uit de rijke keuze aan kamers in het kasteel lijken de Balzaal, het Marmeren Kabinet met veel portretten van de Poolse koningen door Marcello Bacciarelli (volgende foto) en ook de senaatskamer waarin de grondwet van 3 mei werd vastgesteld, zijn het aantrekkelijkst. Het is wel jammer dat die nieuwe muren geen getuige zijn geweest van deze zo belangrijke gebeurtenissen, het gevoel van de ware geest van de Geschiedenis is dus een beetje afwezig.

Na een bezoek aan het koninklijk paleis gingen we voor een wandeling over de Krakowskie Przedmiescie straat (przed mieście = voor-de-stad). Dit is een zeer pittoreske straat, in het weekend afgesloten voor alle verkeer! (normaal gesproken slechts beschikbaar voor bussen en taxi’s), vol met bouwkundige herinneringen, maar ook met cafés en restaurants.

warszawa-srodmiescie_ulice-miasta-w-niedzielne-popoludnie-48_09-2013

 Krakowskie Przedmieście / afb. Marek Angiel.

Na een wandeling kozen we een restaurant tegenover een Seminarie Kerk (zie foto),
vroeger de kerk van de Karmelieten, gebouwd in de late 18de eeuw. Het is een van de weinige gebouwen die de  2de Wereldoorlog wel overleefd hebben. In de warme stralen van de ondergaande zon ziet hij er erg mooi uit. (Aan de overkant van de straat is een reproductie van de Canaletto” geplaatst, zodat men de toestand van de 18de eeuw en die van nu kan vergelijken).


Presidentieel Paleis

Wandelt men weg van deze plaats in de richting van het Presidentiele Paleis – een ander gebouw, dat gelukkig ontsnapt is aan de verwoestingen van de oorlog (het diende de Duitsers toen als hotel en casino). Gebouwd in de 17de eeuw, heeft het veel belangrijke gebeurtenissen meegemaakt – concerten van jonge Frederick Chopin in het begin van de 19de eeuw en de debatten van de Ronde Tafel in 1989. Op dit moment is het de favoriete standplaats van de echte Poolse-katholieken”. Aan de voorzijde van het paleis is er het monument van Prins Joseph Poniatowski, dat in 1813 in de rivier Elster was opgesteld in de buurt van Leipzig. Het toont de aftocht van keizer Napoleon.

warszawa-srodmiescie_ulice-miasta-w-niedzielne-popoludnie-79_09-2013

Presidentieel Paleis / afb. Marek Angiel.

Tegenover het presidentieel paleis staat het barokke Potocki paleis (zie de foto), meeslepend met een mooie ijzeren hekken. Dat is waar het bal ter ere van Napoleon, die er zijn beroemde liefdesrelatie met Maria Walewska begon, werd gehouden. Het is nu de zetel van het ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed. Grenzend aan het presidentieel paleis in Warschau ligt het Bristol Hotel, een Art Nouveau gebouw dat in 1899-1901 werd gebouwd. het is de parel onder de hotels in Warschau. Het was toen een heel modern hotel. Onder zijn bezoekers telt het  o.a.: Pablo Picasso, Marlene Dietrich, Arthur Rubinstein en Margaret Thatcher. Nu het  gerestaureerd is heet het Le Royal Meridien.

Hotel Bristol.

 Graf van de Onbekende Soldaat

Op een mooie zomerse avond is er ook tijd voor een wandeling naar het Graf van de Onbekende Soldaat, op slechts een steenworp afstand, op het Pilsudski-plein. Deze plek is heel bijzonder, want hier worden de ceremonies en parades gehouden op de beide belangrijke nationale Poolse feestdagen – 3 mei (Poolse grondwet van 3 mei) en Onafhankelijkheidsdag (op 11 november). Het graf zelf, opgericht in 1925, heeft geen gelijkenis met een graf. Het is een bewaard gebleven stukje van de colonnade van het niet meer bestaande Saksische Paleis, waar het graf van een onbekende soldaat uit de Eerste Wereldoorlog was. Het bevat ook de urnen met de as van gesneuvelde Poolse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog en een zaklamp. Hierbij houden altijd soldaten de erewacht.

Graf van de Onbekende Soldaat

Saksische Paleis – uitzicht vanaf 1919

De ceremoniële wisseling van het wachtdetachement met muziek, vindt plaats op elke zondag om 12.00 uur. De gewone aflossing van de wacht is op elk even uur.

Uitgeput door de hitte vonden wij, met groot genoegen, even rust aan een oever in de prachtige Saksische Tuin die achter het graf is gelegen. Eens, in de 18de eeuw, hoorde de tuin bij het Saksische Paleis (toen eigendom van de koningen August II en August III uit Saksen). Het was het eerste openbare tuin/park in Warschau. De grote attractie hier, is de grote fontein in de vorm van een beker. We kwamen hier ‘s zondags terug om de ceremoniële aflossing van het wachtdetachement te  zien. Foto: Saksische Fontein.

MODERN WARSCHAU (dag 3)

Op deze dag werd het moderne Warschau bekeken. Helaas, van het grote aantal aan nieuwe glazen gebouwen zijn er slechts een paar werkelijk van architectonisch belang.

Bibliotheek van de Universiteit van Warschau

Het gebouw dat de grootste bijval kreeg is de Bibliotheek van de Universiteit van Warschau aan de de Dobra Street (Powiśle). Het is zeldzaam dat een bibliotheek uitgegroeid tot zulk een indrukwekkende toeristische attractie, maar die in Warschau, gebouwd in 1995-1999, is nu een van de interessantste bouwwerken in Warschau. Het combineert haar functie van moderne bibliotheek met die van een tuin. Dat niet alleen van-wege een grote tuin die aangelegd is op het dak van het glas-metaal-beton-gebouw. (Het is trouwens de grootste en mooiste daktuin in heel Europa). De gehele architectuur is in feite ontworpen als een groot rek van groen. De bronzen en koperen onderdelen werden met opzet gepatineerd, wat hen groen van kleur maakte. Het geeft de indruk van een gigantische tuin!

Bibliotheek van de Universiteit van Warschau – zicht op de binnenzijde.

De typische bibliotheekkenmerken van dit gebouw zijn op de gevel geplaatst, in de vorm van een boek met pagina’s met daarop citaten in de belangrijkste talen van de wereldcultuur.

 Multikino & Gouden Terrassen

Veel minder erkenning heeft het winkelcentrum Gouden Terrassen, gebouwd in de buurt van het Centraal Station, gekregen.

Gouden Terrassen – winkelcentrum.

Ga er niet heen om inkopen te doen, maar om één van ’s Werelds mooiste Cinema complexen, de Multikino, te zien. Het fantastische interieur is ontworpen door Robert Majkut. Ook zonder bioscoopkaartje is het mogelijk om de Velvet Bar en de gangen te bekijken, dat geeft slechts een klein idee van de grote uniciteit van het gehele ontwerp. Helaas werd het ons niet toegestaan daar foto’s te maken, maar gelukkig werden we doorverwezen en gelukte het dus wel een paar, wat minder volmaakte, foto’s van de binnenkant te maken van de Fluwelen Bar” in al haar grandeur.

Fluwelen Bar

Niet slecht voor een drankje met een paar vrienden, is het niet?

Paleis van Cultuur en Wetenschap

Het laatste punt van het programma – niet gerealiseerd – was het Paleis van Cultuur en Wetenschap (PKiN), een ander symbool van Warschau. Het is echter niet geliefd bij de meeste inwoners van Warschau (sommigen willen het zelfs slopen) om de zeer een-voudige reden dat het PKiN hen te sterk herinnert aan de periode van de bezetting door de Sovjet-Unie met de slechtste jaren van het stalinisme. Het werd gebouwd in 1952-1955 als een geschenk van de Sovjet-Unie. Het enorme gebouw is hoofdzetel van een aantal culturele en wetenschappelijke instellingen, musea en tentoonstellingen. Maar voor de gemiddelde toerist is het misschien slechts alleen maar interessant om naar het uitkijkplatform op de 30ste verdieping (114 m hoog) te gaan.

1014972_560027600800018_2778736422544892266_o

Afb. Marek Angiel

Moe van de warmte hebben we dat niet ondernomen maar stelden ons tevreden met het kijken naar de silhouetten van het Paleis op afstand (op de Aleje Jerozolimskie). Het massieve lichaam van het gebouw ingeklemd tussen de moderne kantoren geeft een interessant beeld, een perfect symbool voor het oude- versus het nieuwe Warschau.

 MUSEUM OVER DE OPSTAND VAN WARSAW & ŁAZIENKI PARK (dag 4)

Het museum van de Opstand van Warschau

Dit museum bleek wat lastig te vinden. (Op zondag is de toegang gratis). Het museum is gehuisvest in een voormalige elektriciteitscentrale van de Gemeentelijke Tram in het Wola district – het is een van de weinige relikwieën van de industriële architectuur in de stad Warschau.

mazowieckie_warszawa-wola-muzeum-powstania-warszawskiego_04-2010-fot-marek-angiel_resize

Afb. Marek Angiel.

Het museum maakt gebruik van de nieuwe audiovisuele technologieën die een interactieve weergave van tentoonstellingen mogelijk maken. Men kan er, in een reconstructie van de riolen (nu schoon en verlicht) de benauwde leefomgeving van het verzet ervaren. Een dag uit de kalender kiezen, naar verhalen van de opstandelingen luisteren, naar documentaires kijken en de reconstructie van straten en slagvelden zien. De route volgt drie verhaallijnen in een chronologische volgorde. Om alles te zien moet men lange tijd tevoren boeken.

Het Oude Warschau.

Na deze wat deprimerende ervaringen was het heerlijk te ontspannen in het Lazienki Park.

 Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden

Maar voor de onderdompeling in het aangename, verkoelende groen, namen we een kijkje bij de Nederlandse ambassade, gelegen in de Lazienki wijk. Het was zondag en dus was de ambassade  gesloten, maar het was toch de moeite waard om de buitenkant te zien want het is een van de mooiste diplomatieke residenties in geheel Warschau. De bekende schepper, de Nederlandse ontwerper Erick van Egeraat, wilde niet dat het op een fort zou lijken, dus in plaats van grimmige muren ontwierp hij een slank metalen hek in de vorm van ijzeren scheuten groen. Er achter ziet men twee vrij eenvoudig vormgegeven lichtgewicht gebouwen (de ambassade en de ambtswoning van de ambassadeur) gebouwd met gebruik van een verscheidenheid aan materialen – stenen van verschillende kleur, textuur en afwerking, hout, glas, metaal en ruw beton.

 Het aanzicht van de Cavalerie straat uit.

Samen met de tuin ontstaat zo een elegant en harmonieus geheel. Het speet ons dat we er niet binnen konden kijken. (Lees ook: Ambassade in de tuin).

 Łazienki Park

Moe van de extreme warmte, schonk het Łazienki Park (de naam is afgeleid van het bad) ons wat verkwikking. Die geneugten werden reeds gewaardeerd door de koning Stanislaw August Poniatowski, die hier een mooi zomerverblijf bouwde – Het Paleis aan het Water.

mazowieckie_warszawa_lazienki-palac-na-wyspie-2_04-2010-fot-marek-angiel_resize

Het Paleis aan het Water / afb. Marek Angiel.

Dit mooie park en het paleiscomplex aan het water (gebouwd in de jaren 1774/95) is één van de meest waardevolle in Europa. Het is opmerkelijk dat het paleis zelf, hoewel zwaar beschadigd, niet werd afgebroken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het complex bestaat uit het park (76 hectare), het Paleis aan het Water, de paviljoens met heiligdommen, amfitheater (naar voorbeeld van Herculaneum) en het Frederic Chopin monument. Dit is de plek van zomerse openlucht piano-concerten (12:00 en 16.00).
We kwamen echter te laat en om de zelfde reden ontbrak de tijd voor de langere wandeling.
(Dat is voor veel inwoners van de stad Warschau de favoriete zondags gewoonte). De grote attracties van het park zijn de pauwen, die – zoals te zien op de foto – onvoldoende ontzag hebben voor de beelden in het park.

De laatste indruk van de dag – was op weg naar het hotel – de rit langs de oevers van de rivier de Vistula.
Het stelde in ons staat om het prachtige silhouet van het Nationale Sta-dion en de mooi verlichte Swietokrzyski brug te be-wonderen. We namen af-scheid van Warschau met het uitzicht op het prachtige spel van licht op de Silezië-Dabrowski brug over de Wisla, die wat traag (ook last van de warmte?) langs stroomde.

 We bezocht nog niet, onder andere:

  • POLIN – Het museum over de Geschiedenis van de Poolse joden. Dit museum was nog in opbouw en werd in 2017 geopend. (video in het Engels).

polin

  • Het Koninklijk Paleis in Wilanów – de geliefde residentie van koning Jan III Sobieski.

 

Voor jongere bezoekers stellen we voor om eens te bekijken:

  • Het Winkelcentrum Arkadia in het Muranów district – het is één van de grootste winkelcentra in Centraal-Europa

 

  • Tal van clubs en cafés.

  •  Het Copernicus Science Centre.

Renata Głuszek

Stacja Warszawa, Lady Pank

Gepubliceerde: 5 august 2014 / update: 11 november 2016

Lees ook: Architect uit Utrecht, Ambassade in de tuin

Afbeelding: Marek Angiel, Renata Głuszek, Vikimedia Commons, www.zamek-krolewski.pl

<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.