Pol’and’Rock Festival

Het Festival Woodstock bestaat niet meer onder die naam. De nieuwe naam ervan is: Pol’and’Rock FestivalHet Festival is een muziekfestival (het grootste openluchtfes-tival in Polen), dat wordt georganiseerd door de Stichting het Grote Orkest voor Kerst Liefdadigheid”. Het is een vorm van dankbaarheid betoond aan de vrijwilligers en aan de organisatoren van de Grote Finale”. (Let wel: e.e.a. wordt niet betaald met geld van die Finale!)

Pol’and’Rock Festival

  • lokatie: Kostrzyn aan de Oder
  • termin: 1-3 augustus 2019

Jerzy Owsiak – De Man van het orkest

Elk jaar brengt het festival enkele tientallen bands uit heel Polen en uit het buitenland. Onder hen waren bands als Guano Apes, Die Toten Hosen, The Kiling Joke, The Stranglers, The Zion Train, The Twinkle Brothers, Zebra-head, H-Blockx, Skindred, Jahcoustix Dog Eat Dog, Airbourne en The Prodigy.

Przystanek Woodstock 2014 / Woodstock Festival 2014

Carantouhil, 2014

Maar de scènes (er zijn er 2: een grote en een kleine) zijn open voor iedereen – een groep geïnteresseerd in een dergelijke kans (bekende groepen maar ook veel nieuwe), kunnen hun demo CD’s opsturen naar Fabryka Zespołów, die de uitvoerenden werft.

Speciale verschijning: president Lech Wałęsa

Een specifiek kenmerk van dit festival is het ontbreken van barrières tussen het podium en het publiek, toch is het één van de veiligste plaatsen in Polen.

pw2014_MarekPrucnal_kzww AX3B0114 m

Dit is gewaarborgd door de zogenaamde Vredes Patrouille” (bestaane uit vrijwilligers, hoe anders!) en zowel de Poolse als de Duitse politie.

de Vredes Patrouille” – de paramedici

PW_2014_Mariusz_Czapiewski_Kapielisko_Strzezone_002 m

Eén van de tradities van het festival is een gezamenlijk reusachtige modderbad bij de douches (de zogenaamde paddenstoel).

błoto

Het traditionele modderbad

Tot de gebeurtenissen die geen verband houden met muziek behoren: De Academie van de Mooiste kunsten – ontmoetingen met: journalisten, tv-persoonlijkheden en andere autoriteiten met Poolse of wereldfaam. Het Festival werd bezocht door, onder anderen, de toenmalig president Lech Walesa en de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland Joachim Gauck.

Op het podium: de president van Duitsland Joachim Gauck, de president van Polen Bronisław Komorowski en de organisator Jerzy Owsiak

Webplek van de organisatie

PW_2014_Mariusz_Czapiewski_Przystanek_Krew_007 m

De drijvende kracht achter het hele gebeuren is de onvermoeibare Jurek Owsiak, die niet alleen alles regelt, maar ook de concerten leidt – tot hij zijn stem verliest.

De muziekman

Jerzy Owsiak (geboren op 6 oktober 1953 in Gdańsk) is een Poolse radio- en tv-journalist (als specialiteit: muziek) en een sociale activist. Hij is een van de oprichters en de voorzitter van het Grote Orkest voor Kerst Liefdadigheid, een van de grootste niet-gouvernementele, charitatieve non-profit, organisaties in Polen. Hij is ook de maker van Przystanek Woodstock (eenvoudig: Woodstock Festival”), in het leven geroepen om alle vrijwilligers en supporters die elk jaar deelnemen aan de Grote Finale, te danken. Zijn kenmerk is de heesheid. Hij introduceerde ook het gezegde in de Poolse taal: doe wat jezelf wilt” (róbta co chceta), waardoor hij niet zo geliefd is bij de Poolse kerk, die in hem een beetje de grote demoralisator” van de Poolse jeugd ziet.

ren

Foto: WOŚP (Arek Dryga, Łukasz Widziszowski), bron: WOŚP, Wikipedia

1 thought on “Pol’and’Rock Festival

  1. I became goosebumps while reading about the Festival. I really am attracted
    to the use of the human base. It is a Spirited Festival made possible by
    Collectve Human Resources !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.