Poolse dames

Er wordt vaak gezegd dat de Poolse vrouwen de mooiste ter wereld zijn. Daarover kan men best van mening verschillen, maar het is zeker dat ze veel zorg aan hun uiterlijk besteden. Dus als ze niet van een grote schoonheid zijn, zullen ze dat zorgvuldig verbergen met make-up en modieuze kleding. Maar hoe zit het met hun binnenkant?

Het karakter van de Poolse vrouwen is negatief (van feministisch oogpunt uit) beïnvloed door de wat ongemakkelijke Poolse geschiedenis, met name in de 19de eeuw. Verloren onafhankelijkheid, een aantal opstanden, de onderdrukking en de verbanning van de mannelijke patriotten naar het verre en koude Siberië (door de Russen), heeft geleid tot een abnormale situatie. Toen waren het gezin, en het zorgen voor – en de opvoeding van – de kinderen uiteraard de verantwoordelijkheid van de vrouw.

Atrur Grottger “Vaarwel”, 1866

Als gevolg van dat langdurige patroon is het ideaal van de „Poolse moeder” ontstaan: de Hoedster van familie en haard, die uiteraard verantwoordelijk is voor de opvoeding van de kinderen. Voor dit nobele doel moest ze haar persoonlijk geluk en ambitie opofferen. Soms – en dit dus ook nog vandaag – zelfs ook haar gezondheid of zelfs het leven verliezen. Dat gebeurt in het geval van een pathologische zwangerschap – als het nodig is om te kiezen tussen de vrouw en het ongeboren kind, is voor velen de keuze duidelijk: het leven is voor het kind. Dit is de reden waarom de kwestie van abortus in Polen is nog steeds niet is opgelost en wellicht nooit zal worden opgelost in het voordeel van de vrouwen.

Deze kwestie speelt nog steeds. Op september 2016, onder het politieke bewind van de ultra-rechtse partij PiS (Wet en Rechtvaardigheid) werd een poging gedaan een zeer beperkende anti-abortus wet in te voeren, die de abortus algeheel verbied. Dat veroor-zaakte een felle tegenstand van Poolse vrouwen. Dat bracht op 3 oktober een massaal zwart protest” van zwart geklede vrouwen (en mannen die het protest ondersteunden) op de been.

nowiny-3

Zwart protest” in Racibórz, 3 oktober 2016 / afbeelding: Paweł Okulowski, nowiny.pl

Dit patroon, van het offeren door de vrouw, blijft hangen tot op de dag van vandaag, zorgvuldig onderhouden door de katholieke kerk („in het belang van het gezin mag de vrouw een ongelukkig huwelijk niet beëindigen”). Hoewel de Duitsers die beroemde 3 x K formule (Kinder, Kirche, Küche = kerk, keuken, kinderen) hebben uitgevonden, past die ook nu nog volkomen in de Poolse mentaliteit.  Zelfs in huidige 21ste  eeuw is het de belangrijkste regel  voor de gemiddelde Poolse dame in haar gezin (waaraan ze  heel veel geeft en dus niet snel zelfstandig is). Volgens een studie (uitgevoerd door: Millward Brown, SMG/KRC) is voor hen de hiërarchie van waarden  vaak alsvolgt:
1. de familie, 2. gezondheid, 3. het moederschap, 4. de veiligheid, dan komt pas 5. een goede relatie.
Een succesvolle relatie is met name vooral heel belangrijk voor vrouwen omdat de meesten van hen denken dat het een hoge menselijke plicht is om het geld in te brengen voor het onderhoud. Dus zijn de kenmerken voor het meest welkome mannetje: mantelzorg, de verantwoordelijkheid, toewijding en de vindingrijkheid.
(Let op: ze zoeken dus bepaald niet naar intellectuelen!)

Voor 25% van de respondenten is het belangrijk om in vrede te leven en ook in god te geloven. Een dergelijk uiterst conservatief imago van de Poolse vrouwen dat naar voren komt uit verschillende onderzoeken is zeer aantrekkelijk voor mannen die op zoek zijn naar warme, toegewijde en volgzame partners, die tolerant zijn voor de mannelijke zwakheden en niet naar „ruimer” denkenden uitkijken. In deze sfeer geven de Poolse vrouwen een eeuwenoude opvatting door: die van een passieve houding ten aanzien van huiselijk geweld. Want hen werd verteld dat „als je man van je houdt, slaat hij je”. Hetzelfde geldt voor de tolerantie voor het drinken „een echte man moet soms dronken worden”. Dus zwaar belast met de rollen van moeder, vrouw, minnares, dienstmeid, docente, conciërge, kokkin, kindermeisje (eerst van haar eigen kinderen en vervolgens van de kleinkinderen), enz., doorstaat ze nederig in haar ongemakkelijk lot, zoekt ze naar troost niet in een gevecht, maar in het gebed. Helaas lijkt het erop dat deze trieste erfenis van het Poolse sociale conservatisme nog niet is overwonnen.

 

De kracht van de traditie en de hoge acceptatie van de mannelijke dominantie is ookzichtbaar op het gebied van de liefde, althans voor de oudere generaties. De meeste vrouwen zijn van mening dat het initiatief in het bed aan de man toehoort, dat hij het huwelijksaanzoek doet. De in de, ogen van een buitenlander, heel aantrekkelijke typische vaardigheden van de Poolse dames omvatten de kunst goed te kunnen koken, maar die worden afgedwongen door de behoefte van de typisch Poolse familie. De meesten van hen zijn nooit in staat om uit eten te gaan in een restaurant. Maar veel vrouwen vinden het ook echt leuk om te koken, te bakken en het keukenwerk te doen. Om een goede internationale vergelijking  te maken de „typisch” Poolse vrouw staat veel dichter bij een „moeder” als Sophia Loren dan bij een „femme fatale” als Brigitte Bardot.

Het antwoord op de vraag of de Poolse dame aantrekkelijk is hangt dus af van wat men in een vrouw zoekt. De wat behoudenden die vrede en huis waarderen en ook belang hechten aan het uiterlijk van een dame, zullen zeker tevreden zijn.

Het beeld van de Poolse vrouwen zoals hiervoor geschetst verschilt uiteraard bij opeenvolgende generaties. De jongste is nog steeds religieus (traditie!), maar ze leven in onwettige relaties met partners en steeds waarderen ze de persoonlijke vrijheid of de ontsnapping uit saaie familieplichten. Dezelfde geldt voor het koken, enz. omdat de moderne moeders hun jonge dochters vaak uit de buurt van de keuken (en huishoudelijke zorg) houden. Jonge vrouwen in hun 20-er jaren besteden meer zorg aan hun onderwijs en hun carrière. Maar één ding blijft echter hetzelfde  – een grote zorg voor het uiterlijk en een hoge interesse in de mode en de cosmetica.

Poolse vrouwen zijn echter niet alleen geïnteresseerd in cosmetica en haar familie. Zij waren het die in de huidige, zeer moeilijke tijd voor Polen openlijk „STOP” zeiden tegen het fascisme, dat nu aan aanhang wint. Toen op 11 november 2017 (Onafhankelijkheidsdag), die uiterst nationalistische „Onafhankelijkheids Mars” door de straten van Warschau marcheerde, terwijl de deelnemers hun racistische en fascistische slogans riepen, stonden er acht activistes van de organisatie Burgers voor de Republiek Polen in de weg met het span-doek „Fascisme STOP”. Ook waren het vrouwen die op 29 januari het verzoek aan de minister van Binnenlandse Zaken richtten om daadkrachtig op te treden tegen verdere verspreiding van het fascisme en nationalisme in Polen. Zo’n houding vereist vandaag de dag heel veel moed, door de bedreiging met klappen (tijdens de marsen), arrestaties danwel rechtszaken die het met zich meebrengt. De Poolse vrouw ondergaat een heel zware „test”.

Afb. Obywatele RP

Renata Głuszek

Dit artikel maakt gebruik van gegevens uit een enquête van de „Gazeta Wyborcza”: „Polka 2007″ (februari 2007) en uit gazeta.pl”: „What Women Want”, april 2011.

Lees ook: Poolse Dames 2Poolse dames begrijpen,
                  De Poolse heren

Foto: Wikipedia, Katarzyna Olczak, Renata Głuszek

Gepubliceerd: mei 2013; update: 5 oktober 2016 / januari 29 2018

30 thoughts on “Poolse dames

   • het nadeel in polen is de gezondheids zorg,je moet al je medicijnen zelf betalen, als je een inkomsten heb van 2000 zwotys per maand ( 480 euro) en je moet je gas en licht water huur plus voeding blijft er wijnig over voor medicijnen, dat is een groot gebrek, het word tijd dat polen dit systeem gaat veranderen, en ook de aanpak van coruptie die hier erg groot is, ik spreek uit ervaring

    • You are wrong, Will. Polish health care system refunds many medicines. My father is very ill and gets very expensive drugs literally for pennies. But the truth is that life in Poland is not easy and there are still plenty of poverty.
     Renata

    • 2000 złotych dit is ech goed inkomst , mestal is 1300 zlotych (325€) en mijn moeder is op het pensioen met 800 zlotych (200€) :/

 1. ik woon 4 jaar in polen met mijn poolse vriendin, het klopt helemaal poolse vrouwen zijn erg zorgzaam, en erg lief als zij van je houden gaan ze door het vuur voor jou

  • e kunnen ook heel moeilijk doen en perfect manipulieren, en als e eenmaal de pik op je hebben ben je goed in de aap gelogeerd. maar wat nu! dit geld net o goed voor nederlandse , duitse , franse enz. vrouwen. want vrouwen zijn gewoon vrouwen! groet danuta

 2. Wij zijn nu voor de 2e zomer in Polen, waar wij een camping beheren. Wij zitten op het platteland. Wij ervaren dat enkele negatieve vooroordelen die wij uit Nederland meebrachten totaal niet terecht waren. Wij ontmoeten heel veel vriendelijke mensen die hun uiterste best doen om ons te helpen. Wel ervaren wij veel armoede om ons heen. De tegenstellingen hierin tussen het ons omringende platteland en steden zoals Gdansk en Gdynia is wel groot. In deze steden zie je duidelijk een grotere welvaart. Wij herkennen veel uit het verhaal van de plaats die de vrouw inneemt in de families. Als nadeel ondervinden wij inderdaad veel drankmisbruik, hoge werkloosheid en de nogal lastige contacten met de overheid die niet echt coöperatief is in het neerzetten van een goede onderneming.

 3. Een mooi vind ik het wat u schrijft : Ja niet alleen de vrouwen zoals u schrijft zijn mooi, maar polen is ook een heel mooi land : Ik ben er geweest : De mensen zijn heel aardig over algemeen : En dat spreekt mij wel aan : Ik zou er ook niks op tegen hebben als vrijgezelle man om nog eens met een Poolse vrouw vriendschap en meer te sluiten : Gods zegen u en lezers van dit mooie berichtje Gr : Herman uit Enschede zuid

 4. Nou verhaal klopt wel zo ongeveer. Natuurlijk is niet iedereen het zelfde. Zelf woon ik nu 2 jaar samen met een poolse.
  Maar poolse dames hebben ook wel temperament ………..
  Zijn niet alleen maar slaafs en zorgzaam.

  • absoluut waar als het mijn vrouw niet bevalt dan krijg je heus wel bericht.
   ben trouwens blij dat dat zo is moet er niet aan denken dat ze alleen maar ja en amen knikt.

 5. Als je een echte backpacker bent en niet de rijke westerling, met dure camera’s op z’n buik, uithangt dan is het voldoende veilig. Openbaar vervoer is goedkoop evenals overnachtingen. Polen zelf zijn erg gastvrij en gewend aan loge’s, je zal dus regelmatig uitgenodigd worden. De jonjgere generatie spreekt vaak heel redelijk Engels, maar het is handig om enige ervaring in het spreken met je handen te hebben.

 6. Hier is mening verschil, Poolse vrouw is slaaf? Misschien 40 jaar geleden haha nu zijn Poolse vrouwen best modern, we zijn idd zorgzaam, maar ook wel eens pittig! Ik ben zelf ook Pools, maar als een man gaat over de grens met zijn gedraag dan ben ik ook helemaal klaar met hem en mag tie optieven hahaha
  Ik zal zo zeggen:
  Heef je me een hart-krijgt je dubbel hart terug!
  Flik je me-flik ik je sneller dan jij mij en dan 20 keer meer!
  Algemeen zijn we bet zo als vrouwen uit andere landen, iedereen heeft iTS mooi en iets lelijk in zich zelf!

 7. Mijn vrouw is modern, zelfstandig en Pools.
  Kan met gemak tegen iedere “”westerse”” vrouw op en is zeker niet slaafs of afhankelijk van mij.
  Heeft pit en is geen doetje.
  Weet gelukkig wat ze wil en is zeker gelijkwaardig aan mij. Ik zou namelijk niet anders willen!

  • Poolse dames weten wat ze willen en mijn ervaring zeer leergierig prima werkhouding en geweldige partners , doen voor andere Europeanen waaronder Nederlandse vrouwen niet onder. Zijn beslist niet slaafs maar zeggen het met takt en dat werkt echt goed. Poolse vrouwen weten zich te kleden en worden graag net als Nederlandse vrouwen ook met respect behandeld en terecht ben heel blij met ze, zijn een aanwinst voor ons allemaal.

   • Ik ken zeer veel Poolse vrouwen , in mijn vriendenkring omdat ik al 45 jaar met een Poolse vrouw ben getrouwd . Poolse vrouwen zijn zeer verzorgd en schoon , en zien er fantastisch mooi uit .

    • Hallo, Pico…dat idee heb ik ook alleen mijn vriendin heb ik al enige tijd niet gezien zo’n 3 jaar al niey en ze is terug naar Polen heb wel contact maar is ook minder geworden wat moet ik nou doen ik hou nog net zoveel van haar als toen en zij beantwoord mijn vraag niet ik wil haar niet kwijt….help??

     • Dames zijn overal – kom naar Polen en probeer je geluk te vinden! 🙂

 8. Klopt tot op zekere hoogte zeker wat hier boven staat. Eigenlijk is het erg jammer dat men bij Polen heel snel oostblok denkt, terwijl dit prachtige land ooit als het oosterse baken van de Europees Katholieke cultuur. Waar ook alle architectuurstijlen te vinden zijn, zoals renaissancesteden zoals Zamosc. Polen-Litouwen was ooit het grootste land van Europa op Rusland na. Jammer dat men dit nog wel eens vergeet.

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2e/Polish-Lithuanian_Commonwealth_%281619%29.png/1280px-Polish-Lithuanian_Commonwealth_%281619%29.png

  • Beste Jeroen, denk dat we een genuanceerd beeld van Polen geven.
   Ik hoor graag waar dit zou zijn misgegaan. Ook het gemenebest is
   onder de aandacht gebracht. Begrijp overigens niet goed wat het
   verband is met het onderwerp Poolse dames. Nadere toelichting is
   gewenst.

 9. Ik heb sinds kort een relatie met een poolse meid, ben echt nog nooit zo verliefd geweest, maar ik erger me kapot aan alle vooroordelen die mijn familie heeft over poolse vrouwen.
  Mijn broer blijft maar zeggen dat poolse vrouwen vaak vreemd gaan (sletjes zijn) en niet te vertrouwen zijn, mijn zus zegt dat ik op moet letten met polen.. wat ze daarmee bedoeld, geen idee
  Maar ik vertrouw mijn vriendin 100%, ik snap wel dat er veel poolse meiden hier in nederland uitdagend eruit zien en misschien ook wel makkelijk te versieren zijn, maar dat geld zeker niet voor alle poolse vrouwen.
  Mijn vriendin is totaal niet zo, ze kan goed van zich af bijten en houd niet eens van aandacht van andere mannen, op stap gaan etc.
  Ik vind het echt ENORM irritant als ze een complete bevolking over 1 kam scheren. Hebben jullie daar ook zo’n last van of hoe gaan jullie er mee om?

  • Deze website is opgezet om die vooroordelen te weerleggen.
   Vraagje, heeft jouw vriendin deze website ook gezien?
   Zo ja wat is haar oordeel, wat ontbreek er nog?
   Hebben jullie ook de website: http://www.holandiabeztajemnic.pl/?lang=nl
   (overNederland, nog niet af) gezien? Wat vinden jullie daarvan?
   vr. gr. aan jullie beiden, Han Tiggelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.